НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Москва представят Александър Тишлер. Игра и театрално изкуство (04.08.2017)

Руският държавен музей на изобразителното изкуство  „Пушкин“ представя изложбата "Александър Тишлер. Игра и театрално изкуство", която ще прадължи до 17 септември. В изложбата са включени около 150 творби от Александра Tишлер - живопис, рисунки, костюми и декори  от колекцията на музея. Експозицията се допълва и с творби от частни колекции.

Изложбата е посветена на публикуването на каталога на неговите творби, които са в музейната сбирка. Тази публикация е важна стъпка в изучаването на творчеството на забележителния майстор и демонстрира театралната декорация, рисунката и живописта с поезията и белетристиката.

Изложба на Тишлер  е изключително рядко явление: последната се провежда в Москва, преди почти 20 години през 1998 година. Изложбата е разделена на пет части, които се занимават с теми, които съпровождат майстора през целия му дълъг и ползотворен живот, "Човекът на Земята", "Разсреляни теми", "Любов, или Сънят на красива дама", "Театър" и "Капричос".Един от най-важните страници от работата на художника са неговите проекти  за театъра. Тишлер е проектирал над 80 продукции в театри в Москва, Ленинград, Минск.

За Тишлер не може да се говори като за крайно антисъветски настроен творец, макар, че той става една от мишените в годините на „борбата с формализма в изкуството“. За него не може да се каже, че е художникът, който се ръководи от каноните на социалистическия реализъм. Той винаги рисува само онова, което му се струва интересно – неговият свят е населен от красиви жени, с немислими прически на главите, цигани, жонгльори, продавачи на часовници и прочие персонажи, считани от тогавашното общество за аутсайдери. От друга страна замайването от тихата съпротива, която той окавза на властите приживе, вече не е толкова важно. По-важно става самото творческо наследство на художника и възможността му да се впише не в местната, а в общата история на изкуството, за която обстоятелствата на личния живот и бит не са от съществено значение.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!