НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Московското биенале показва Бьорк и Олафур Елиасон (08.08.2017)
 Кураторът на основния проект „Облачни гори“ на 7-мото московско биенале за съвременно изкуство и арт директор на музея за съвременно изкуство в Токио Юко Хасегава покани за участие 52 художника от 25 страни. Изложбата няма да бъде показана в Манежа, както бе обявено по-рано, а в новата Третяковска галерия в Крим и ще продължи цели четири месеца – от 19 септември до 18 януари. Юко Хасегава два пъти влиза в списъка на 100-те най-влиятелни хора в света на изкуството, според ArtReview през 2014-та и 2015-та година. През годините тя е била художествен ръководител на 7-мото биенале в Инстанбул (2001г.), съкуратор на 4-тото шанхайско биенале (2002г.), комисар на японския павилион на 50тото венецианско биенале (2003г.), съкуратор на 29-тото биенале в Сан Пауло (2010г.) и куратор на биеналето в Шарджа (Дубай, 2013 г.).


TANR, Олафур Елиасон и Матю Барни, чийто известен видеопроект The Cremaster Cycle бе показан на второто московско биенале, подготвят нови произведения специално за тазгодишното биенале в Москва. Бьорк ще представи част от готови произведения, които са били изложени на миналогодишната изложба  в Сомерсет Хаус, Лондон, като това означава, че ще бъде показана видеоинсталация или проект свързан с дигиталността. Това напълно влиза в рамките на кураторската концепция, според която горите се явяват метафора на земята и културните й корени, а облаците са свързани със съвременните технологии за обмяна на информация и общуване без граници. Хасегава иска да покаже връзките възникващи в пресечната точка на традиционното и новото. Междунардният статут на биеналето ще бъде подплатен и от Пер Юиг, който представлява Франция на венецианското биенале през 2001 година, а също и от Лор Пруво, който е носител на премията Търнър. И двамата специализират във видеоинсталации.

От руските художници са избрани творческото обединение „Къде бягат кучетата“ от Екатеринбург, идеологът на сибирския проект „Быстровка“ Алексей Мартинс, скулпторът-бижутер Даши Намдаков, участник в експерименталната лаборатория Urban Fauna Laboratory – Анастасия Потьомкин, възпитаник на „Свободных мастерских“ Иля Федотов-Фьодоров и звуковият медиахудожник Валя Фетисов.

Нововъведение в биеналето касае изборът на художниците – сега всеки може да подаде заявка за участие. Като резултат от това, кураторът е разгледала повече от 600 заявки от художници и стотици препоръки от експертния съвет, музеи и частни организации.

Част от произведенията Хасегава избира от колекцията за съвременно изкуство на Газпромбанк. В частност, това са произведения от ироничните постмодернисти Александър Виноградов и Владимир Дубосарски, а също и възпитаници на ИПСИ „Михаил Толмачев“.

В състава на паралелната програма влизат 69 проекта, в това число „Бранкузи“, подготвени от музея за мултимедийно изкуство заедно с ценър Помпиду и „60-те в Рим“ на Жозети Фиорони в московския музей за съвременно изкуство на Петровка.

Всички изложби ще бъдат обединени от информационно-навигационно безплатно мобилно приложение  разработено заедно с Yandex.

The Cremaster Cycle
The Cremaster Cycle
The Cremaster Cycle
The Cremaster Cycle
Матю Барни и Бьорк
Матю Барни и Бьорк
Матю Барни и Бьорк
Матю Барни и Бьорк
Олафур Елиассон в Тейт
Олафур Елиассон в Тейт
новата Третяковска галерия в Крим
новата Третяковска галерия в Крим
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!