НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пет от слънчогледите на Ван Гог се събират във Facebook (11.08.2017)
Пет от слънчогледите на Ван Гог ще бъдат събрани във "виртуална изложба", която ще бъде показана чрез Facebook Live следващия понеделник (14 август). На живо в социалната платформа ще се проведе серия от 15-минутни презентации от куратори от всеки в петте музея, които притежават картините. Това са Националната галерия (Лондон), Нюе Пинакотек (Мюнхен), Музея на изкуството във Филаделфия, Музея на Ван Гог (Амстердам) и Музея "Сомпо" (Токио).

Петте картини никога не са били събрани, тъй като са разпръснати от Йохана, снахата на Винсънт Ван Гог, съпруга на брат му Тео, която популяризира творчеството му и продава много от картините след смъртта му, до началото на 20 век. Наследявайки стотици платна, след като Винсент и Тео умират, тя ги предоставя на десетки галерии. Публикува цялата кореспонденция на Ван Гог, за да остане биографията му за идните поколения. След смъртта на Йохана единственото им дете с Тео – Винсент Ван Гог, открива музея на художника в Амстердам през 1973 г.  Сега разпръснати в музеи по целия свят, само някои от емблематичните слънчогледи пътуват и то изключително рядко, докато други никога не са били заемани. Това е както поради реставрационни причини, така и поради важността им за музеите.

Две от картините със слънчогледи от Арл ще липсват от представянето във Facebook. Три слънчогледа“, първите от серията създадени лятото на 1888 г., са скрити в частна колекция и последно са били изложени в Музея на изкуството в Кливланд през 1948 г. Шест слънчогледа пък са били унищожени в Япония, когато Америка бомбардира град Ашия през 1945 г. 

Вилем ван Гог, внукът на Тео, също ще говори във Facebook презентацията. Той си спомня 15-те слънчогледа на Ван Гог, висящи в хола на баба и дядо му. "Прекарах много мигове, гледайки всички нюанси на жълто ... Сякаш той (творецът) прави слънцето да изгрее през тези слънчогледи".

 

.
.
Слънчогледите от музея в Мюнхен - ляво и от музея в Амстердам - дясно
Слънчогледите от музея в Мюнхен - ляво и от музея в Амстердам - дясно
Вилем ван Гог
Вилем ван Гог
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!