НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Grand Palais, Париж отбелязва стогодишнината от рождението на Ървинг Пен - един от най-големите фотографи на 20-ти век (08.09.2017)
През 2017 година светът отбелязва стогодишнината от раждането на Ървинг Пен (1917-2009), един от най-големите фотографи на 20-ти век. Изложбата, организирана от Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк и The Réunion des musées nationaux-Grand Palais, Париж в сътрудничество с фондация "Ървинг Пен", е първата голяма ретроспектива на американския художник във Франция след смъртта му.

Експозицията проследява седемдесетгодишната кариера на твореца, с повече от 235 фотографии, както и селекция от неговите рисунки и картини. Изложбата "Ървинг Пен" предлага цялостен поглед върху жанровете, в които работи фотографът: мода, портрети, актова фотография и много други. Творбите на Ървинг Пен се характеризират с елегантна простота, вкус към минимализма, удивителна строгост и непреходен стил.

Ървинг Пен е роден на 16 юни 1917 г. в Плейнфийлд, Ню Джърси в семейството на руски евреи. Учи дизайн от 1935 до 1938 г. в университет за изкуства във Филаделфия и там става ученик на дизайнера и арт директор Алексей Бродович, където се занимава предимно с рекламен дизайн и рисуване. През 1937 г. част от неговите рисунки са публикувани в списание Harper’s Bazaar, където той работи две лета като помощник дизайнер, рисувайки обувки. От 1940 до 1941 г. работи за рекламния арт директор на магазин „Saks Fifth Avenue“. През зимата на 1941 – 1942 г. напуска работа и заминава за една година в Мексико да рисува.

Когато в 1942 г. Пен се завръща в Ню Йорк, той е назначен от Александър Либерман, директор на творческия отдел на издателство Condè Nast, като негов асистент.

„Снимането на торта може да е изкуство“, заявява Ървин Пен, когато отваря своето студио през 1953 г.  През 1958 г. Ървинг Пен е обявен за един от „Десетте най-добри фотографи в света“ при международно проучване, направено от списание „Popular Photography“.

Изложбата, посветена на Ървинг Пен в Гранд пале, Париж започва на 21 септември и може да бъде разгледана до 29 януари 2018 година.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!