НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Стартира истанбулското биенале за съвременно изкуство (15.09.2017)

 Истанбулската фондация за култура и изкуство (İKSV) обяви списъка на художниците, дуотата и колективите, които ще вземат участие в новото издание на биеналето за съвременно изкуство. В числа събитието изглежда така: 2 месеца, 55 художници, 32 държави, 6 изложбени площадки и 30 нови произведения специално за биеналето.


Петнадесетото биенале в Истанбул, озаглавено "Добър съсед" и курирано от скандинавското дуо графични дизайнери Елмгрийн и Драгсет и ще се проведе от 16 септември до 12 ноември 2017 г. и обединява произведения на изкуството, които отразяват различни разбирания за дома, принадлежността и съседството. Биеналето се провежда в шест места: Istanbul Modern, Galata Greek Primary School, Ark Kültür, Pera Museum, Yoğunluk Atelier и Küçük Mustafa Paşa Hammam.

Вместо изявление, кураторите художници Елмгрийн и Драгсет разработиха 40 въпроса, които ръководеха процеса на създаването на изложбата. Тези въпроси бяха представени за първи път на живо в Истанбул от 40 пърформари от различни възрасти, полове и произход през декември 2016 г. и бяха споделени на интернет страницата на биеналето и социалните медийни профили.


„Вашият съсед може да бъде някой, който живее съвсем различен живот от вашия. И да се надяваме, че вие за разлика от много политици напоследък не сте избрали да се справяте със страха от различността, като сложите ограда. Художниците в 15-то биенале в Истанбул повдигат въпроси относно идеите за дом, квартал, принадлежност и съжителство от различни гледни точки. Някои от произведенията разглеждат как се променят условията и начинът на живот и как се променят нашите квартали, докато други се съсредоточават върху това, как се справяме с днешните геополитически предизвикателства на микро равнище. Биеналето се оформя от личните или аналитични изказвания на поканените художници: ангажираща смесица от надежди и визии, тъга и възмущение, история и настояще ", споделят Елмгрийн и Драгсет

С лекции, прожекции, семинари и редовни събития през цялото биенале, участниците ще могат да готвят, четат и и свирят заедно. Достъпът до всички събития от обществената програма е безплатен.

В очакване на биеналето в Истанбул стартира и международен билборд проект, които да разпространи темата "Добър съсед" в различни градове по света. Чрез сътрудничеството си с културни институции по целия свят, международният проект показва внимателно подбрани снимки от Лукас Васман, които улавят неочаквани срещи задаващи въпроса  какво прави един съсед добър.Сред  градовете домакини са Москва, Сидни, Милано, Любляна, Армаг, Балинахинч, Белфаст, Даунпатрик и Нюри, Саутхемптън, Калгари, Чикаго, Сеул и Гуанджу (Южна Корея) и европейската културна столица 2019 - Пловдив.
До септември билбордовете от проекта ще могат да бъдат видени на бул. „Източен“ и бул. „Санкт Петербург“ и на  бул. „В. Априлов“ и бул. „6-ти септември“.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!