НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тейт Модерн показва изложба посветена на равноправието в Америка (03.10.2017)
 Тейт Модерн показва една социална изложба, обединена около онова, което американски художници-негри и съответно бели художници отразяват в показването на проблема бели-черни от 60-те години насам... Темата узрява и започва през 1963 г. като част от движението за граждански права и мечтите на негърското малцинство в САЩ за интеграция. Към него се появяват редица войнствени призиви за "черната сила": вик за афро-американска гордост, за автономия и солидарност, вдъхновени и от новоосвободените африкански държави.

Художниците реагират на тези времена, като провокират, срещат и отразяват очакванията на общедтвото. Техният импулс прилича на електрифициращо визуално пътуване. Живописни картини, мощни стенописи, колажи, фотографии, революционни дизайни на облекло и скулптури, направени с черна коса, разтопени записи и чорапогащи - разнообразието от произведения на изкуството отразява многото гледни точки на художници и колективи, работещи по време на тези експлозивни времена. Някои се занимават с легендарни фигури от периода, с картини в почит към политическите лидери Мартин Лутър Кинг и Анджела Дейвис, музиканта Джон Колтрейн и спортния герой Джак Джонсън. Мухамед Али се появява в известната живопис на Анди Уорхол.

Тази забележителна изложба, която продължава до 22 октомври е рядка възможност да се видят произведения на епохата, които променят изкуството на изкуството в Америка.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!