НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на проф. Димитър Тасев припомня за изкуството на плаката (31.10.2017)
Изложбата, която може да бъде видяна в галерия "Академия" до 12 ноември е посветена на 80-годишнината на автора, както и на 70-годишнината на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия. Експонатите са автентични театрални плакати (сериграфия) от музейната сбирка на НХА и архив на автора.
 
Димитър Тасев се нарежда сред малцината съзидатели на художествения театрален плакат още от средата на 60-те години на миналия век. Постиженията му имат основополагащо значение за възхода на жанра, а с оригиналната си графична стилистика и цветност, той утвърждава една различна знаковост в плакатното изкуство.

Лаконичността в творбите му е индивидуален израз и жизнена среда, която разкрива тяхното тематично въздействие. То концентрира идейната същност на посланието, възприето от автора за върховен смисъл. Това естество е основа на личните му търсения и кодира емоцията и специфичния импулс, увенчанчан в изобилие от самобитни находки.

Характеристиката е валидна и за другото негово дългогодишно призвание – преподавателската дейност в Художествената академия. Лишени от тържествените нотки на академичния изказ, лекциите на проф. Тасев са пропити с духа на мъдрото откровение, умело вплетено в поучителния синтез на народните поговорки и умотворения. Типичният словесен колорит отдавна е признат за емблема и фолклор сред студентите му.

Повлиял на художествените ценности на плаката през втората половина на миналия век и положил този фундамент сред своите възпитаници, проф. Димитър Тасев и днес остава ярък пример за автентичност и възхищение в съвременната визуална среда.
 
гл. ас. д-р Ненко Атанасов
(куратор на изложбата)
 
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!