НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
МоМА, не плачи! Американски шедьоври отново в Европа (07.11.2017)
 Парижкият фонд Louis Vuiton откри нова изложба „Да бъдеш съвременен“, която продължава до 5 март 2018 г. На гости на фонда на Бернар Арно е музеят МоМА, най-старият и най-известен музей за съвременно изкуство в Америка, а може би и в света. Причината е, че МоМА прави ремонт и през това време споделя своите съкровища с европейската публика.

В сградата на фонда Louis Vuitton – стъкленият кораб в Булонския лес, построен от американеца Франк Гери – идват 200 от най-добрите произведения на МоМа. В това число, в Париж, ще се върне известната „Птица в космоса“ на Константин Бранкузи „отлетяла“ в Америка през 1920 година. Любопитна история е, че тогава се наложило да я признаят за изкуство по съдебен път. Митничарите не повярвали, че това е творба на художника и искали да я таксуват с мито за теглото на бронза, а сега тя е една от най-скъпите скулптури в света.

В експозицията може да се види и планина от разноцветни бонбони, инсталация на Феликс Гонзалес Торес „Без име (USA Today), от която посетителите опитват от 1999 година насам и все още не могат да я изядат. Ще бъдат показани и емблематичните „Консерви супа Кемпбъл“ от Анди Уорхол, които изпълняват ролята на основно произведение на изкуството в МоМА, сравнимо с „Джокондата“ в Лувъра.

 „Изложбата демонстрира повратните моменти в историята на съвременното изкуство.“, казва арт директорът на фонда Louis Vuitton и главен куратор на изложбата Сюзан Паже. „Ако искаш да бъдеш съвременен трябва да пътуваш и да гледаш. Защо МоМА избира младия парижки музей? Защото само фонд Louis Vuitton в момента е способен да инвестира в такива отговорни и скъпоструващи изложби. Отчасти, той е МоМА на нашето време“ - основан от частния фонд на Бернар Арно, най-богатият човек във Франция. Освен представяне на постоянна колекция той организира редица мащабни изложби за съвременно изкуство, както и „парад“ на световните колекционери като например - колекцията на Шчукин събрана от основните руски музеи.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!