НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Амедео Модиляни, Хаим Сутин и Андре Дерен в Русия (07.11.2017)
 Музеят Фаберже в Санкт Петербург залага на изкуство, което привлича почитателите на художниците на ХХ век. За първи път в Русия от 25 ноември до 25 март ще бъдат изложени 120 творби на представители на Парижката школа от известната колекция на Джонас Нетер (1867-1946): Амедео Модиляни, Хаим Сутин, Морис Утрило, Моисей Кислинг, Андре Дерен, Морис Вламинк и други.

През 1915 г. Джонас Нетер се запознава в Париж с арт дилъра Леополд Зборовски, който е приятел на Амедео Модиляни. Нетер и Зборовски сключват изключителен договор с Модиляни. Нетер плаща на художника 300 франка месечно, за което получава всичко, което той създава, около 12-14 картини. През 1917 г. хонорарът на италиянския художник се увеличава на 500 франка,  а през 1919 г. достига 1000. Подобни споразумения Нетер е имал и със Сутин и Утрило. Всъщност  през последните години на художника, благодарение на Нетер и организирайки изложбите му Зборвовски натрупва малко състояние, загубено по време на икономическата криза от 1929 г., в крайна сметка той умира в бедност в Париж през 1932 г.

Колекцията на Нетер остава в наследниците му и едва през последните години започва да бъде излагана в експозиции по цяр свят. Акцент  на изложбата в Санкт Петербург ще бъдат два портрета на Жана Ебютерн, приятелката на Модилиани. Те се срещат на карнавал през март 1917, и въпреки пагубната склонност на  художника към "вещества, разширяващи съзнанието", Жана започва да живее с Модилиани и се самоубива в деня след смъртта му.  

От колекцията Нетер в настоящата изложба ще участват и картини от Хаим Сутин, френски художник от руски произход и  близък приятел на Модиляни. Двамата несъмнено си влияят и доказателство за това е последната творба в изложбата - "Портрет на Сутин" от Модиляни. Джонас Нетер събира картини и от Морис Утрило, роден в Монмартр майстор на градския пейзаж от началота на ХХ век. В Санкт Петербург, ще бъдат показани най-добрите му пейзажи от най-добрия му “бял период :"Църковния площад в Монмани" и "Портата Сен-Мартен". Особено внимание заслужава и "The Great Bathers" – от Андре Дерен, заедно с Анри Матис, той е основоположник на фовизма и неокласически портрет на самия Нетер, създаден от приятеля му Моисей Кислинг. От картината към нас внимателно гледа мъдър човек в обикновен сив костюм – именно така изглежда колекционерът през първата половина на миналия век.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!