НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В Сливен представят изложбата „Йордан Кювлиев. Реконструкция“ (10.11.2017)

 Художествена галерия „Димитър Добрович“ и Регионален исторически музей – Сливен представят изложбата „Йордан Кювлиев. Реконструкция“. Йордан Кювлиев е роден на 3 октомври 1877 г. в Сливен. През 1895-а заминава за Белгия и по настояване на баща си, търговец, започва да учи строително инженерство в Гент. През 1898 г., почти завършил висшето си образование, той прекъсва следването си, заминава за Антверпен и постъпва в Художествената академия. През 1903-а младият талант се завръща в Сливен и става учител по рисуване в Сливенската мъжка гимназия.

В художествената галерия "Димитър Добрович" в Сливен се пази по-голямата част от творческото наследство на Йордан Кювлиев. То се състои от около 65 платна, които осветляват пътя на художника.

Пейзажите на Йордан Кювлиев най-пълно и последователно разкриват неговия творческия заряд и новаторски подход. Наситени със светлина и въздух, изведени с изразителна и пластична четка и свежа палитра. Те са неоспоримо доказателство за импресионистичната нагласа на художника, казва Бистра Рангелова от НХГ.

На 15 август 1910 г. Йордан Кювлиев загива в морето край Несебър. Вероятно само дни преди това художникът е завършил своите Месемврийски пейзажи - "Морето край Месемврия" и "Кеят на Месемврия", които бележат един от върховете на българския импресионизъм. По повод изложбата НХГ подготви и издава първия пълен каталог на запазеното художествено наследство на Йордан Кювлиев.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!