НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
MoMA показва иновацията в изкуството чрез по-малко познати творби на известни художници (09.01.2018)

 Иновацията в изкуството често се характеризира като единствено събитие - блясък, който се явява изведнъж и завинаги променя курса на  историята. Новата изложба на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, която продължава до 8 ноември, осигурява алтернативен поглед: чрез хроникиране на непрекъснатото експериментиране на художниците и след пробивните им моменти, се доказва, че направеното от тях  е резултат от постоянно критично мислене, постоянно наблюдение и безброй часове в студиото. Представените тук художници, широко разпространени в основата и подхода си, са обединени в способността си да произвеждат строга и вдъхновяваща работа, година след година, цели десетилетия.

В тази изложба доминират произведения от втората половина на ХХ век. „Вместо да покажем ранните усилия на артистите, ние ги посещаваме по-късно в кариерата им“. Познати имена - Луиз Буржоа, Филип Густън, Джаспър Джонс, Джорджия О'Кийф и Анди Уорхол  са представени чрез по-малко познати творби. Съществуват и ключови творби от фигури, които може да са по-малко известни. Всичките обекти включват тестване и разширяване на границите на възможностите на изкуството.Тази изложба е празник на всичко, което една кариера включва: изследване, размисъл, ангажираност, преразглеждане, дори и случайни хрумки. Предлагайки още един поглед върху историята на изкуството през последната половина на ХХ век, изложбата вдъхва кураж на всички, които вярват в непрестанната работа.


Сред представените акценти е  привидно абстрактната живопис на Джорджия О'Кийф, направена когато художничката е на деветдесет години, изобразяваща Вашингтонския паметник. Обаче, несигурните линии, които определят обелиска сякаш подкопават страхотната му сила. 

Показани са и произведенията на Томас Шутте включващи рисуване, печат и архитектура, но преди всичко скулптури. От 80-те години на миналия век художникът изпитва иконографията на властта, като изследва диктатори и хора на властта. Фигурите им първоначално са замислени в малък мащаб, моделирани от восък и носещи капачки на бутилки като каски, и след това са разширени до монументален размер, съизмерим с този на публичните статуи.

Творбата на Марио Мерц  приема заглавието си от кратка история на Едгар Алън По, в която героят има психическо разтройство, все по-неспособен е да разграничава реалността от средновековната легенда. Meрц започва кариерата си като художник на Arte Povera, разчитайки на "бедните" материали, за да направи своето изкуство. През 70-те години на миналия век неговите формални и концептуални подходи се разширяват, за да включат пищния му днес художествен речник.
 

"Когато 60-те години на миналия век завършиха, се чувствах разнебитен и шизофреник.", спомня си Филип Густън през 1977 г. "Войната, случващото се в Америка, бруталността на света… Какъв мъж съм аз, който седи в къщи, чете списания, изпотва разочарованя за всичко, но след това влизах в студиото си, за да нагласява червено до синьо. "След почти две десетилетия правене на абстрактна живопис  заедно с художници като Джаксън Полок и Барнет Нюман, през 1968 г. Густън категорично се връща към фигурите. Неговите нови картини са  сатирични, често имплицитно насочени към текущите събития. Макар че тази нова линия в творчеството му получава хладен прием, критикът Харолд Розенберг хвали Густън като "първият, който рискува напълно развитата си кариера заради възможността да насочи изкуството си към политическата реалност." В действителност превключването на Густън е послужило като вдъхновение и проблясък за поколения художници през годините. Той умира неочаквано през 1980 г., малко преди шестдесет и седмия си рожден ден.

От 40-те години на миналия век насам Луиз Буржуа е създала визуален език, който се влияе от сюрреализма и абстрактността съчетавани от от личния опит на художничката. Макар и да е получила известно признание в началото на своята кариера, тя рядко излага до края на живота си. “ Моят образ остана мой - обясни Буржуа, - и аз съм много благодарна за това. Работила съм в спокойствие четиридесет години.
 
В работата на Робърт Гобер познатите неща стават странни. Отпечатъците в тази галерия изобразяват ежедневни предмети и изображения, често забравени, когато се срещат в ежедневието. Като са  изолирани от първоначалния им контекст и трансформирани съществено,  Гобер представя неочакваните им качества.
 

Джаспър Джонс прави своя първа изложба в галерия "Лео Кастели" през 1958 г., когато е бил на двадесет и седем години. От тази икспозиция Музеят за модерно изкуство придобива три картини. Следват шестдесет години удивително изкуство, художник с огромна дълбочина, Джонс е произвел  творчество, плътно покрито с материали - боя, восъчен екзоустик, кал и мастило, както и с образи-знаци. Неговата лична и разпознаваема иконография се появява в една серия и дори в продължение на десетилетия, а източниците й са разнообразни: популярната култура, ежедневни предмети и образи, художествени исторически и литературни цитати. От самото начало художникът Марсел Дюшан е бил вдъхновение за Джонс.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!