НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Златният век на Венецианския пейзаж в Прага (09.01.2018)

 Има само няколко града в Европа, които са изобразявани с такъв ентусиазъм, какъвто е получила Венеция. Това показва националната галерия в Прага, като събира творби, свързани с Венеция в експозиция, наречена "Златният век на венецианския пейзаж", до 25 март, 2018.

Традицията на  рисуване на венециански улици и канали се запазва в продължение на много векове. Още Виторе Капрачио, Джентиле Белини и Йозеф Хейнц Млади показват  много различни гледни точки на града и околността му сред лагуната в своите творби. Въпреки това, в картините от 15-ти до 17-ти век градът все още не е бил главният герой, но все пак само формирал фона на изобразените сцени.

Едва по-късно, през 18 век, художниците успели напълно да оценят вдъхновяващият потенциал на градската среда. Това е било епоха, когато венецианската живопис представлява един от стълбовете на европейското изкуство и период, който безспорно може да се нарече златен век на венецианския колорит. Микеле Марийши, Франческо Гуарди и преди всичко Антонио Канал, наречен Каналето, бяха най-изявените представители на този жанр.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!