НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на КАЛИН НИКОЛОВ специално за галерия „Сезони“ (16.01.2018)
Галерия „Сезони“ представя Калин Николов, многостранен художник, който работи в областтта на живописта, графиката, илюстрацията, карикатурата и изкуствовед, автор на редица издания посветени на българското изкуство. Макар рядко да показва творбите си за настоящата експозиция, той рисува специално за пространството на „Сезони“.

Ето какво пише Калин Николов:
В началото на прехода имаше една изложба на завърнал се от емигрантство художник, който бе показал няколко работни ескизи и обяснил присъствието им с надпис "от кухнята на художника". Звучеше наивно. И все пак суровата същина на нещата някъде ври и пръска с температурата на  "артистичните" ни амбиции. Когато се събирахме с Борис Димовски и Йордан Радичков, те се шегуваха, че ми предават щафетата да бъда една муха в супата като тях. Може би редица от приятелите ни това и са чакали  - да видят сбирка от неща, които са точно мухи за супа. Нека ме извинят защото искам този път да покажа  опити, които предшестват или съпътстват - все едно -  развалянето на чорби и настроения на онова нещо, което наричаме общо като власт. И нека никой не мисли, че заради една утвърдена вече репутация съм  сбъркал операта си...

Никога не трябва да признаваме, че изкуството е съдба. Оставете това за хората с посредствени хоризонти. Обричаме големите майстори, мислещите творци на страшно тежка участ. СЪДБА! Отвикнахме да си признаваме, че това е най-истинското качество на нашия живот, че то не се декларира и изразните му средства са безкрайно трудни. По-добре да казваме, че сме до кухнята на художника. А какво забъркваме там си е наша работа.
 
Онзи ден поетът Иван Цанев ни припомни чудеста мисъл от Атанас Далчев: не е достатъчно да имаш талант, но трябва и вкус. Ще я перефразирам обаче за случая така:  не е достътъчно да си муха в супата, трябва и да го докараш на вкус. Около такива неща се върти нарисуваното от мен тук и сега.
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!