НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Бетонната архитектура на Югославия в МоМА (30.01.2018)

Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк ще разгледа впечатляващите бетонни строежи на бивша Югославия и смелите визии за градско планиране, създадени по време на комунистическите години, в изложба, откриваща се това лято. „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980“ ще представи примери за отличителния стил, възникнал в държавата, която заема балканския регион в централна и югоизточна Европа през по-голямата част на ХХти век.

Изложението ще събере над 400 рисунки, модели, снимки и филмови клипове, показващи най-впечатляващата архитектура в региона, планирана и построена по време на по-късните години от съществуването на Югославия.

„Архитектурата, която се появи през този период - от небостъргачите „международен стил“ до бруталните „социални кондензатори“ е проява на радикалния плурализъм, хибридност и идеализъм, които характеризират самата югославска държава", казва се в изявление на MoMA.

Югославия предоставя уникална точка за изучаване поради своята скорошна бурна история. Първоначално страната се формира след Първата световна война като кралство на сърбите, хърватите и словенците, след като територии загубени от австро-унгарската империя се сливат с Кралство Сърбия.

През 1929 г. е преименувано на Кралство Югославия, тогава монархията е премахната след Втората световна война и е основано комунистическото правителство. Това стимулира много от монументалните строителни проекти и огромните утопични градски планове, подобни на тези в Съветския съюз през същия период. В Югославия, архитектите като Богдан Богданович, Юрай Нейдхард, Светлана Кана Радевич, Едвард Равникар, Венцеслав Рихтер и Милица Штерич се очертават като важни фигури и всички присъстват в изложбата на МоМА.

Сред примерите за забележителни проекти, предоставени от музея, се включват скулптурния интериор на Бялата джамия в селска Босна, възстановяването на Скопие след земетресението въз основа на метаболитния дизайн на Кензо Танге и новият град на Нови Белград (големите жилищни блокове и граждански сгради).

Икономическата и политическата криза през 80-те години на миналия век предизвика разпадането на държавата, което довежда до югославските войни в началото на 90-те години. Но днес, примери за архитектура все още могат да бъдат намерени в Хърватия, Словения, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора и Македония - всички преди това част от държавата.

С изложбата MoMA има за цел да представи „изключителната строителна работа на водещите архитекти на социалистическа Югославия на международната аудитория за първи път“.

„Toward a Concrete Utopia“ се организира от главния архитект и дизайнер-куратор на MoMA Мартино Стиерли, куратор-асистентката Анна Катс и гостуващият куратор Владимир Кулич и ще продължи от 15 юли 2018 г. до 13 януари 2019 г.

Сред текущите изложби на MoMA е  "Is Fashion Modern?“,  която завършва на 28 януари 2018 г., а през май музеят ще отвори презентация на фантастичните модели на градове от Бодис Исек Кингелез. Друга изложба, която очакваме с нетърпение в Ню Йорк е на небесните тела на Мет, изследваща връзките между модата и католицизма, която започва през май 2018 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!