НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Френски авангардист украси фасадите на София (20.02.2018)
 Жюлиен дьо Казабианка е корсикански стрийт арт художник и режисьор, който е в София по покана на Френския културен институт за да украси с прочутите си монументални колажи няколко емблематични фасади в София - зала „България“, Софийската филхармония, Софийската градска галерия и седалището на направления „Архитектура и градоустройство“.

Заедно с това любителите на изкуството ще могат да се насладят във вторник, 20 февруари на концерт на мъжкия корсикански полифоничен ансамбъл A Filleta съвместно с Ева квартет и изложбата Outings на Казабианка в галерията на зала „България“. Мисията на Outings Project е да слее границите между несравнимите въприятия на каноничното и уличното изкуство, като "поправи" запуснатите градски пространства с произведения на изобразителното изкуство.

Преди да се отдаде на уличното изкуство, Жюлиен дьо Казабианка работи като разследващ журналист за седмичното списание "L'Événement du jeudi", по-късно за "L'Express" и за "Sunday Times". Една от знаковите му работи е свързана с разследването на ARD и France 2 за прехвърлянето на няколко милиона франка от френската петролна компания "Елф-Акитен" в партийната каса на германския Християндемократичен съюз през 1994 г.

По-късно създава т.нар. "Творческа лаборатория" в Париж - място за подготовка и подкрепа на художници, музиканти, актьори и др. По същото време създава и джаз клуба "La Fontaine" (2003-2009).

Дьо Казабианка се проявява и като кинорежисьор. Сценарият за първия му късометражен филм "La Nuit apres la pluie" ("Нощта след дъжда") е написан от Гао Синдзиен, носител на Нобелова награда за литература от 2000 г. В първия му пълнометражен филм "Passing by" (Преминавайки), са заснети единствено анонимни минувачи по улиците на 44 града в 22 държави като снимките траят три години. Известният режисьор Коста-Гаврас го оценя високо като споделя, че филмът се е докоснал до сърцето му и го е развълнувал дълбоко.

Токийският университет по изкуствата кани Жюлиен дьо Казабианка за прожекции на филмите му и майсторски клас, а известният скулптор Кохей Нава избира точно него, за да открие цикъл от прожекции в арт резиденциите му в Киото. "Passing by" (Преминавайки), е представен и като четиридесет екранна инсталация на фасадата на кметството на 4-ти район в Париж.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!