НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Мъж краде палеца на древен военен теракота войник по време на музеен купон (20.02.2018)
 Американец бе обвинен в кражба и укриване на важно произведение на изкуството, след като откраднал палеца на древна китайска статуя на теракотен войник във франклинския институт във Филаделфия. Майкъл Рохана бил записан на охранителни камери, когато си правил селфи със статуята, преди да счупи левия й палец по време на коледно парти след работното време на музея на 21 декември. Статуята, която е на 2000 години е една от десетте заети произведения на изкуството предоставени от центъра за насърчаване на културното наследство в Шанкси, от който заявиха на китайските медии, че никога не са имали "такъв пагубен инцидент".

Музеят на Филаделфия забеляза, че палецът липсва на 8-ми януари и съобщава на ФБР, които от своя страна  арестуват Рохана на 13 януари в дома му в Делауеър, където палецът бил прибран в чекмедже на бюро. Рохана, който е освободен под гаранция, също е обвинен в превозването на откраднато имущество през държавни граници.

Статуята, е част от изложбата на бойци от теракота в музея (до 4 март) и  принадлежи към глинена армия от около 8 000 войници, коне и други фигури, открити в Ксиан в гробницата на първия император  на Китай Кин Шихуан. Тя носи оценъчна стойност от 4,5 млн. долара. Музеят Шаанкси казва, че ще преразгледа политиката си за отдаване на изкуство след инцидента и понастоящем изчислява разходите за поправяне на щетите.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!