НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ретроспектива на плаката в Лондон (07.06.2010)
От 10 юни 2010 г. лондонската галерия " Black Dog Space " ще представи една ретроспективна експозиция на тема британски постери от периода 1915 - 1970 г.

Пол Рени, куратор, лектор и автор на книга за историята на британския плакат („Модерни британски плакати: изкуство, дизайн и комуникация“) твърди, че „плакатите могат да ни кажат много неща за самите нас. Самата идея, че модернизмът не се е състоял във Великобритания, е погрешна. Просто ние не сме приели модерността като безразсъдно обръщане към бъдещето. Били сме внимателни в това отношение и плакатите ни отразяват този факт.”

Рени и съпругата му започват да колекционират плакати през 1980 г., подтикнати от взаимен интерес към графичния дизайн.
Отначало интересът към британските постери е слаб, но в момента един оригинал на Пол Наш, Абрам Геймс или Том Екърсли за клиенти като Шел или Бритиш Рейлуейз варират от 600 – 1000 паунда, в зависимост от състоянието на работата.

„Тези постери са били проектирани за билбордове.“, обяснява Рени.“Копията, които са останали в добро състояние, са собственост на самите художници, а някои от тях са част от музейни или частни колекции.”

Според Рени можем да говорим за три важни периода в историята на британския плакат.
Първият започва около 1914 г. и се отличава с увлечението по съпоставянето на различни цветове, с които експериментират авангардните артисти от движението оп-арт.
Втората знакова вълна от плакати се появява през Втората световна война, когато плакатът изпълнява основно пропагандна функция.
Макар и за някои да звучи странно, Рени свързва третия връх на плакатното изкуство на Острова с концертните постери на пънк бандите от 70те години на миналия век."Modern British Posters: Art, Design & Communication" by Paul Rennie

"The Ypres Salient at Night" by Paul Nash
Abram Games
Abram Games
Tom Eckersley
Tom Eckersley
Tom Eckersley
Tom Eckersley

"A Howitzer Firing" by Paul Nash
Abram Games
Abram Games
Abram Games
Abram Games
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!