НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Антеа Хамилтън създаде необичайни костюми за нова арт инсталация (03.04.2018)
 Антеа Хамилтън и творческият директор на испанската модна къща Loewe –Джонатан Андерсън използваха различни сортове тикви за вдъхновение докато проектират костюмите за новата инсталация за британската художничка в Тейт Британ.

Наречена "The Squash" /Тиквата/, шестмесечната инсталация е създадена от Хамилтън, като част от ежегодната програма на Тейт Британ, която кани съвременни британски художници да представят произведения на изкуството в Duveen Galleries.

Проектът на художничката е непрекъснат пърформанс на модели облечени в създедените от нея и Андерсън костюми на фона на над 7 000 бели плочки. Всеки ден шоуто се фокусира върху един герой, облечен в един от седемте колоритни костюма, вдъхновени от цветовете и формите на тиквата.

Дрехите са изключително оригинални и запомнящи се със свойте обемни ръкави, смели шарки и най-вече шапки. Използвани са материали като ръчно рисувана кожа и отпечатан копринен крепон за създаване на органични текстури на костюмите, а препратките към 70-те години могат да се видят във формата на някои от силуетите.

Всеки ден изпълнителите избират костюм, който отразява индивидуалното им представяне на героя и се движат из пространството, което се трансформира чрез използването на бели плочки подредени в сякаш безкрайна мрежа. Плочките обгръщат серия от големи конструкции, които служат като подиуми за редица произведения на изкуството, взети от колекцията на Тейт и избрани от Хамилтън заради техните органични форми и цветове.

Антеа Хамилтън използва работата на френския писател и драматург от началото на 20-ти век-  Антонен Арто и призива му за "физическото познаване на образите". С "The Squash", Хамилтън се надява да проучи концепцията за „телесен отговор“ на идея или изображение. Всеки елемент от произведението се е развил от интереса на художничката към откритата снимка, чийто първоначален източник е изгубен.

Чрез плочките, структурите, скулптурите и костюмите изпълнителят на пърформанса изследва собствената си интерпретация на образа, като приканва зрителя да си представи своята история и намерение.

"Антеа Хамилтън е направила уникален принос към британското и международното изкуство с нейните визуално игриви творби, които едновременно провокират и наслаждават", каза Алекс Фаркурсън, директор на Тейт Британ.

"Този впечатляващ проект демонстрира нейната способност безпроблемно да преплита образи и разкази, създавайки богата нова среда, в която да се сблъскате с произведения на изкуството".

Смела и хумористична, работата на Хамилтън често включва препратки от световете на изкуството, дизайна, модата и популярната култура. Нейните  скорошни инсталации включват изложбата "Lichen! Libido! Chastity!", номинирана за награда Търнър, в "Скулптурен център" в Ню Йорк, която след това се проведе в Тейт Британ през 2016 г.

"The Squash" ще продължи до 7 октомври 2018 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!