НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Националната галерия в Лондон, обвинена в погрешно приписване авторство на Леонардо за да привлече повече посетители (03.04.2018)
Водещият учен изследовател на творчеството на Леонардо да Винчи - Мартин Кемп заяви, че Националната галерия в Лондон е приписала картина на Леонардо, която е искала да заеме за изложбата си „Леонардо да Винчи: художник в миланския двор“ през 2011-12г. В последния си седмичен подкаст "The Art Week" Мартин Кемп твърди, че галерията представя Мадона Лита, заем от Държавния музей Ермитаж в Санкт Петербург, като авторска творба на Леонардо, въпреки че самите куратори на Националната галерия смятат, че картината е дело на ученик.

Както обяснява Кемп, в интервю, с което отбелязва публикуването на книгата си Living with Leonardo (Thames & Hudson), почти всички специалисти вярват, че Мадона Лита е "базирана на дизайн на Леонардо ... но действителното изпълнение е на студиото му - картината е [от] Болтрафио ". В Ермитажа обаче "искат да бъде Леонардо от начало до край".

Кемп, професор в Оксфордския университет, казва, че през 2011 г. Националната галерия се нуждае от Мадона Лита за изложбата "и условията за това са,  Татяна Кюстендиева да го каталогизира". Кустодиева, куратор на Ермитажа, е единственият специалист от важна институция, който пише текст за лондонския каталог.

Тя каталогизира Мадона Лита като изцяло дело на Леонардо, датирано от 1491-95 г. Вместо да обмисли сериозно други възможни при подробното й описание, тя заявява, че има "неоспорими доказателства" за майсторската ръка. Изложбата на Националната галерия, която включваше и новооткритата Салватор Мунди, се смяташе за важна при изследването на Миланското творчество на Леонардо.

В своето въведение в съответния раздел на каталога, кураторът на Националната галерия Лука Сисон (който сега е в Нюйоркския музей на изкуствата) признава, че има мистерии около Мадоната Лита, като много историци на изкуството я смятат за "студийна творба, вероятно от Болтрафио“. Сисон обаче избягва изрично да посочва своята гледна точка.

На въпроса дали е обезпокоително, че Националната галерия постави своето име под атрибуция, която очевидно не е подкрепена от собствените й куратори, Кемп отговори, че това е "притеснително". Той също така сподели, че е озадачаващо за учените, които са забелязали в изложбата проучвателна рисунка на драперията от Мадона Лита, приписана на Болтрафио. Всеки посетител може да си зададе въпроса: "защо Леонардо прави нещо въз основа на рисунка на ученик?"

Нито Националната галерия, нито Сисон желаят да коментират твърденията на Кемп. Изложбата "Леонардо" се оказа една от най-популярните в историята на галерията, привличайки 324 000 посетители.

Мадона Лита
Мадона Лита
Мадона Лита
Мадона Лита
проучвателна рисунка на драперията от Мадона Лита, приписана на Болтрафио
проучвателна рисунка на драперията от Мадона Лита, приписана на Болтрафио
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!