НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на акад . Светлин Русев в Москва (13.04.2018)
 На официална церемония в Москва на 10 април 2018 г. в Галерията на Зураб Церетели в историческия център на града бе открита изложба на знаменития български художник, иконописец, културен и обществен деец академик Светлин Русев <Живопис. Избрано. 1988-2018>.

Изложбата е организирана Посолството на Република България в Руската федерация, Българския културен институт в Москва и Руската художествена академия, с личното участие на академик Светлин Русев. Експозицията включва около 50 произведения, които отразяват важни моменти от творчеството му през последните 30 години. Сред подбраните лично от академик Русев картини е и портрет на Ванга. "Търсил съм да бъда аз, заедно с това познаваем и от друга страна различен... да отидеш в Москва без Ванга е невъзможно", обясни акад. Русев критериите, според които е избрал творбите за експозицията.  Руската публика ще има възможност да посети изложбата от 11 април до 13 май 2018 г.

С приветствени слова към събралия се елит на културно-творческа интелигенция на руската столица се обърна извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Бойко Коцев, който подчерта, че в годината на две значими за България събития - първото председателство на Съвета на ЕС и 140-та годишнина от Освобождението на България от османско иго, се открива такава значима не само за българската страна, но и за московския културен календар, изложба. "По този начин ние искаме да покажем, че културата и изкуството са призвани да ни обединяват, те са истински посланици на мира, доброто и взаимното разбирателството. И аз съм изключително щастлив, че днешното събитие ще се превърне в още един мост, в още едно свързващо звено на българо-руските духовни връзки и ще внесе своя принос в популяризирането на достиженията на европейското културно наследство.", посочи посланик Бойко Коцев.

Слова произнесоха самият автор, академик Светлин Русев, домакинът, президентът на Руската художествена академия Зураб Церетели, както и изпълнителният директор на Руското военно-историческо общество (РВИО) В. Кононов.

В телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов поздрави автора Светлин Русев с откриването на негова голяма изложба в руската столица.

Светлин Русев е академик на Българската академия на науките, член-кореспондент на Кюнстлерхаус (Виена), член на Фламандската кралска академия (Белгия), чуждестранен почетен член на Руската художествена академия (РАХ), член на академията <Медичи>, член на есенния салон Д`Отон (Париж) и на фондация <Ника-Кай> (Токио).

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!