НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ексклузивна изложба пристигаща чак от Пекин (08.06.2010)
На 11 юни 2010 г. Националната галерия за чуждестранно изкуство ще бъде домакин на една уникална експозиция дело на най-скъпоплатения в момента по света китайски художник Зенг Фанжи съобщава вестник Труд.

Организатори на събитието са Диляна и Спас Русеви, които по настоящем живеят в Лондон. Те са част от борда на престижната лондонска галерия „Серпънтайн” (“Serpentine”), която се занимава основно с модерно и съвременно изкуство.

На предстоящата изложба ще бъдат изложени 18 творби част от колекцията на Зенг Фанжи. Това е първата самостоятелна изява на нашумелия китайски автор в източноевропейска страна.

У нас той ще покаже творби от различни свои периоди и техники. Освен това ще бъдат представени и картини, рисувани с пет четки, с които Фанжи рисува като маг само с една ръка.

Зенг Фанжи е роден през 1964 г. в китайския град Ухан. Там завършва живопис в Художествената академия.
“Вдъхновението ми идва от реалния живот”, признава той в интервю. Бил омаян от импресионизма, който “най-точно пресъздавал депресията”, завладяла неговото поколение.

Пръв от световните колекционери белгиецът Ги Уленс е бил привлечен от творбите му. От десетина години насам той е най-търсеният съвременен китайски автор на търговете на “Сотбис” и “Кристис”.

Ги Уленс пожелал да притежава и нашумялата картина на Фанжи “Тайната вечеря”, рисувана през 2001 г. На монументалното платно 4х2 метра като 13-те апостоли са изобразени китайски лидери с пионерски връзки и бели маски на лицата.
На Осмия годишен благотворителен аукцион в Шанхай неговата творба “Без име 10-3-23” бе продадена най-скъпо.

На търг на “Сотбис” в Хонк Конг през април пък бяха продадени всичките му платна. Картини на Фанжи са притежание на галерии в Америка, Европа, Азия. Освен в Пекин и Шанхай, той е обиколил със самостоятелни изложби престижни салони в Хонк Конг, Лондон, Хамбург, Барселона, Бон, Сеул, Париж, Тайнан, Рим, Венеция и Ню Йорк.

На самото събитие ще присъстват голям брой прочути личности. Фотографката Ани Лейбовиц, която е добра позната на семейство Русеви се очаква да долети.

Много известни колекционери и експерти в изкуството от Англия, Австрия, САЩ, Австралия също ще уважат експозицията, швейцарката Байс Къриджър, поканена за куратор на Биенале 2011 във Венеция, Джулия Пейтън Джонс - директор на “Серпънтайн”, и заместникът й Ханс Улрих,от Китай ще долети директорът на Пекинската национална галерия Вениа Занг, от Швейцария ще пристигне собственичката на фармацевтичната компания “Хофман-Ла Рош” Мая Хофман, страстен колекционер и меценат на изкуство.

“Искахме да покажем у нас суперактуален артист. Инак изложби на Пикасо или Дали, сега могат да се видят поне в 50 града по света.”, Спас Русев обясни за самата изложба.

Диляна и Спас Русеви със Зенг Фанжи пред негов портрет.
Диляна и Спас Русеви със Зенг Фанжи пред негов портрет.
Зенг Фанжи -  “Мао I: От масите и за масите”
Зенг Фанжи - “Мао I: От масите и за масите”
1
1
2
2
3
3
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!