НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Двойките, които оформят модерното изкуство в изложба в Париж (01.05.2018)
Нова изложба в центъра Помпиду - Мец изследва 40 романтични и художествени партньорства през 20ти век.

Модерното изкуство е създадено не само от отделни личности пионери и авангардни движения, но и от изумително голям брой художници, които са партньори в личния и творческия си живот. Изложбата „Двойки в модерното изкуство“,  отворена до 20 август в Център Помпиду -Мец и в Лондон през октомври  в „Барбикан (10 октомври-27 януари 2019) включва около 40 от тези романтични и артистични партньорства, а каталогът обхваща около 200 такива.

„Наистина ме интересуваше как в епохата на модернизма, когато под въпрос са пола и статута на жените, двойката внезапно се превръща в творческа единица, която позволява на някои жени да преоткрият идентичността си“, казва Ема Лавин, съкуратор на изложбата  и директор на Център Помпиду - Мец.  Лавин, която е един от кураторите зад „elles@centerpompidou“, изцяло женска изложба от колекцията на Центъра Помпиду в Париж през 2009 г., се надява, че изложбата ще насочи прожекторите към жените, които отдавна са засенчени от партньорите им.

Те включват дадаистката Хана Хьох, която изобретява фотомонтажа с Раул Хаусман в Берлин и Еми Хенингс, която заедно с Хуго Бал основава „Кабаре Волтер“ в Цюрих. Друга част от експозицията ще изследва съвместната работа на Софи Таубер-Арп и Ханс Арп, също ключови фигури в дадаисткото движение, както и решаващото влияние на бразилския скулптор сюрреалист Мария Мартинс върху предметите от еротичното изкуство на Марсел Дюшан, нейният таен любовник.

Целта не е просто да се съберат трудовете на двойките, сред които има и хомосексуални такива, но и да се разкрие „шупливостта на въображението в определени моменти в художествените обмени“.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!