НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Любовната афера на Ешер с пейзажа се проучва в изложба в родния му град (01.05.2018)
Всичко е свързано с Мауриц Корнелис Ешер тази година в Леуварден в Холандия, тъй като музеят "Фрийз" отбелязва най-известния син на града в рамките на своята програма "Европейска столица на културата".

Изложбата „Пътешествието на Ешер“ разглежда една от най-вдъхновяващите го музи: пейзажа. Графикът и майстор на илюзията е роден в малкия холандски град през 1898 г., но пътувал в Италия през младостта си. В Италия през 1924 г. той се жени за Джета Умикер. Младата двойка живее в Рим над десет години до 1935 г., когато политическият климат при управлението на Мусолини става непоносим и семейството се мести в Шато дьо Окс, Швейцария, където остават през следващите две години.

Ешер се възхищава и вдъхновява от италианските пейзажи. Швейцария не му харесала, така че две години по-късно семейството се мести отново, този път в градчето Юкел, днес част от Брюксел, Белгия. Втората световна война принуждава семейството пак да замине през януари 1941 г. за Баарн, Нидерландия, където художникът живее до 1970 г.

Пейзажите, които среща в Италия обаче, ще го вдъхновяват цял ​​живот. "До 30-те години на миналия век Ешер не се чувства принуден да генерира концепции или свои собствени образи; тогава пейзажа е неговото голямо вдъхновение ", казва куратора Джудит Спийксма.

Повече от 80 оригинални отпечатъка, 20 рисунки и фотографии, някои от които не са били публично показвани преди, показват, че Ешер е увлекателен в пейзажа, изложбата включва и  много заеми, идващи от Фондация "Ешер" в Баарн и продължава до 28 октомври.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!