НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Опитът на „Кристис” да завладее първичния пазар се сблъсква с трудности (09.06.2010)
Когато през 2007 г. „Кристис” придобива собствеността над галерията „Хонч”, много експерти изразяват съмненията си относно този странен съюз между първичния и вторичния пазар.

Този скептицизъм достига нова връхна точка когато наскоро съоснователите на галерията Хари Блейн и Греъм Съдърн заявяват, че напускат съвместната инициатива.

На първичния се пазар се въртят творби, които излизат топли от ателиетата на художниците. Основните играчи на него са галеристите, които се славят със своята гъвкавост, бърза реакция и точен усет за потенциално доброто изкуство.

Техният бизнес зависи от предлагането и по тази причина за тях е изключително важно да разбират и приласкават творците. Много малко от тях са екипни играчи.

Вторичният пазар е свързан с препродажбата на произведения на изкуството. Тук определящо е търсенето и затова контактът с творците не е чак толкова съществен. Освен това заложната къща неизменно преследва възможно най-високата цена. За разлика от галеристите, брокерите от заложните къщи трудно биха се съгласили да продадат картина на по-ниска цена на някой музей само за да подпомогнат кариерата на твореца.

Противоречията между двата пазара са очевидни и в този смисъл опитът на „Кристис” да нахлуе на първичния пазар буди любопитство. Говори се, че инициатор на сделката е страстният колекционер и собственик на „Кристис” Франсоа Пино.

Той самият е бил клиент на Хари Блейн и така се зародила идеята за общ бизнес.
Според първоначалния замисъл „Хонч” трябвало да поеме не само първичния пазар, но и да служи като проводник за частните транзакции на „Кристис”. Заложните къщи по правило продават публично, но зад кулисите осъществяват и частни сделки.

Не е ясно дали изгодите за „Хонч” са повече от загубите. От една страна сравнително малката галерия получава достъп до базата данни на гиганта „Кристис”.

От друга страна панаири на изкуството като „Фрийз” се отказват от контактите си с „Хонч”, а художници като Кийт Тайсън,носител на престижната награда „Търнър”, вече не ползват услугите им, тъй като не искат да ги предствалява галерия, която е собственост на заложна къща.

Сътресенията от последните седмици вещаят несигурно бъдеще за този брак по сметка между първичния и вторичния пазар.

 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!