НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Какво общо имат Шагал, Магрит и Мунк с изборите за кмет на Москва (04.09.2018)
 Креативни предизборни плакати са забелязани в големите търговски вериги в Москва. Това не е агитация за конкретен кандидат за кмет на Москва, а обща рекламна кампания за повишаване на посещаемостта  на гражданите в избирателните секции. Дизайнът на постерите включва истински съкровища на световното изкуство, включително и руски.

Най-запомнящият се плакат използва фрагмент от известната картина на Марк Шагал "Разходка" (1917) от колекцията на държавния руски музей. На нея лиричният герой на художника държи за ръката музата му (първата жена на Шагал - Бела), надвиснала над Витебск. "Маша, къде си?", пита художникът в балонче. "На изборите", отговаря тя. В друг плакат от същата серия,  музата на поетичното вдъхновение пита Пегас, който иска да отиде на изборите за кмет: "Но Ти си кон с крила?".

Противоречие обаче, предизвиква нарушаването на закона за възпроизвеждане не само на шедьоври, но по принцип на произведения на изкуството. Комплексът от авторски права е защитен от гражданския кодекс на Руската федерация. Като цяло  руското законодателство в тази област вече се затяга (в началото на 2018 г. Владимир Путин подписа нова редакция на нормативните права в закона, за които авторът получава процент от препродажба на творбата) и вече не е много различно от световното. Единствената разлика е, че тези закони в Русия се нарушават много по-често.

За всяко публикуване на произведение на изкуството е необходимо да се получи съгласие от автора (правопритежателя) пряко (или чрез обществото, което притежава авторските права) и понякога да се заплати такса, която зависи главно от целта на използването. В този смисъл,  Марк Шагал е един то най-скъпите художници в света.

В съответствие с действащото законодателство собственикът на картината в случая с платното на Марк Шагал е Държавния руски музей. Музеят може да показва картината на изложби да и публикува свои репродукции в каталози, да дава изображението й за статии за гостуващи изложби и други. Но, за да се получи разрешение за търговска употреба е необходимо да поиска от френското общество на авторите на изящни изкуства (Société des auteurs dans les arts graphiques et plastiques, ADAGP), което е вероятно ще се обърне към наследниците на Марк Шагал и Комитета Шагал в Париж.

Тази система е валидна за всички живи автори и 70 години след смъртта им; след това произведението може да се възпроизвежда  без ограничения.

Заради спорната употреба, плакатът с картината на Марк Шагал сега е свален от сайта на компанията чието дело е рекламната кампания, но за 500 рубли може да се купи  голям плакат с образа на скулптурната група "Херкулес и Антей", която стои на входа на императорския дворец Хофбург във Виена, библейския Самсон заплашващ тъста си, платна на Рембранд, както и плакати със свободните изборни интерпретации на картините на Рене Магрит и "Писък" от Едвард Мунк. Всички произведения са с хумористични текстове.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!