НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Салватор Мунди няма да бъде показан в Лувъра Абу Даби този месец (04.09.2018)
Салватор Мунди или Спасителят на света от Леонардо да Винчи няма да бъде представен в Лувъра Абу Даби този месец според плана, съобщиха от Министерството на културата и туризма - Абу Даби (DCT Abu Dhabi).

Картината, изобразяваща Христос, който държи кълбо (около 1500 г.), е обект на текущ дебат и медийно отразяване, след като се продаде за удивителните 450,3 млн. долара в Ню Йорк от Christie's през ноември миналата година. 

Тя трябваше да се появи в Лувъра Абу Даби на 18 септември. Музеят отказва да коментира причината за забавянето на показването на произведението и няма да допълни изявлението в оригиналното съобщение, което гласи: "Повече подробности ще бъдат обявени скоро". Не е дадена нова дата за изложбата на картината, въпреки че някои предполагат, че музеят може да чака първата си годишнина на 11 ноември.

Междувременно налице са нови доказателства и теории за миналото на Салватор Мунди. Ново проучване на учения от 17-ти век Джеръми Ууд, публикувано на първа страница на септемврийския брой на вестник "Artnewspaper", поставя под въпрос ранната история на картината и кралският произход.

Досега се смяташе, че картината "вероятно" е направена за патрона на Леонардо френския крал Луи XII и неговата съпруга Анна Бретанска, която най-вероятно го е поръчала от художника скоро след френското завоевание на Милано около 1500 г. според каталога от продажбата, публикуван от Christie's през ноември 2017 г.). След това Салватор Мунди се появява в Англия през 17-ти век като собственост на Чарлз I, в разгара на Гражданската война.

Учените смятат, че когато френската принцеса Хенриета Мария се жени за крал Чарлз I през 1625 г., тя е донесла картината с нея и творбата остава в покоите й в Гринуич - като кралски имот - до екзекуцията на краля през 1649 г. Картината е отбелязана като "Христос, дело на Леонардо" при продажбата на вещите на краля през 1651 г.

Джеръми Ууд, обаче поставя Спасителя на света от Леонардо в дома на Джеймс, третия маркиз, по-късно първи херцог на Хамилтън, между 1638 и 1641 г., вместо в покоите на кралица Хенриета. Това повдига въпроса как картината може да бъде на две места едновременно: къщата в Хамилтън и при Хенриета в Гринуич.

Маргарет Даливал, чиято експертиза и интерес към Салватор Мунди са в основата на атрибуцията на Леонардо, забеляза значението на "вълнуващото откритие" на Ууд в есето му ("Изкупуване и продажба на изкуство във Венеция, Лондон и Антверпен ..." 1637-52, наскоро публикувано от Walpole Society), което представя опис на картините в дома херцога на Хамилтън от около 1638 до 1641 г.

Даливал казва: "Веднага разпознах значението на един от предметите от долната галерия:"Христос: с глобус в ръка, направен от Леонардо Винсет "" - художникът, познат сега като Леонардо да Винчи.

"Точността на описанието в инвентара на Хамилтън сама по себе си е рядко срещана в английски документ от 17-ти век, както и картина, приписана на Леонардо", казва Даливел. "[Записът в инвентара] звучи възможен за мен ... предвид компанията, в която се намира; [две забележителни венециански колекции]. "

Има 20 варианта на Салватор Мунди дело на ученици и последователи на Леонардо. Ако картината може да бъде идентифицирани като Салватор Мунди, Даливал има правдоподобен сценарий за начина, по който е намерила път от колекцията на Хамилтън до тази на Чарлз І. "Картината е била в колекция, свързана с Кралската колекция; кралят, според документ от 18 октомври 1638 г., изрично желае да закупи част от картините, закупени от херцога във Венеция, заплашвайки с налагането на мита, а предпочитанието на краля и кралицата към Леонардо е документирано ", казва Даливел. "Затова смятам, че има голяма вероятност тази картина да е видяна в къщата преди да бъде избрана от краля между 1638 и 1641 г., намирайки път към покоите на кралицата в Гринуич". Тя добавя: "Не открих никакви доказателства, че Салватор Мунди е взет от Хенриета Мария от Франция; "

портрет на Джеймс, първи херцог на Хамилтън, дело на Антонис ван Дайк
портрет на Джеймс, първи херцог на Хамилтън, дело на Антонис ван Дайк
детайл от потрет на Чарлз І, от Антонис ван Дайк и Салватор Мунди от Леонардо
детайл от потрет на Чарлз І, от Антонис ван Дайк и Салватор Мунди от Леонардо
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!