НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Амбициозният проект за изграждане на реплика на Берлинската стена, блокиран от градските власти (25.09.2018)

Амбициозните планове на родения в Русия руски филмов режисьор и художник Иля Кржановски за възкресяване на Берлинската стена в центъра на немската столица следващия месец са малко вероятни, тъй като държавните и общински власти заявиха, че не могат да издадат необходимите разрешителни навреме. 

Проектът, известен като DAU, има за цел да прегради част от централен Берлин с реплика на стената в продължение на четири седмици от 12 октомври до 9 ноември. Посетителите би трябвало да купят виза, за да получат достъп до това, което организаторите нарекоха "Специално пространство за експерименти", граничещо с централния булевард на града, Unter den Linden.
 
Кржановски е поканил в проекта си такива изтъкнати партньори като Брайън Ено, Марина Абрамович и Масив Атак. Репликата на стената трябваше да бъде унищожена "по грандиозен начин" в края на събитието на 9 ноември, 29-годишнината от падането на оригинала.
 
Освен бюрократичните препятствия, DAU се изправи срещу опозиция от активисти за правата на човека, включително Конрад Вейс, писател и бивш политик от Зелената партия. Като източен германец той пише в отворено писмо, че мисълта за нова Берлинска стена е "непоносима, макар и само за няколко дни", и обвинява проекта в "тривиализиране на престъпленията на комунизма".
 
Но Кржановски си спечели важни защитници, сред които и министърът на културата Моника Греутърс. "Много съм разочарована, че проектът в момента не може да бъде реализиран в Берлин", каза тя в изявление. "Бих искала повече откритост. Само онези, които имат смелостта да експериментират - които са готови да оспорят съществуващите ограничения - създават напредък и са авангард в най-добрия смисъл на думата."
 
Организаторите на културния фестивал Berliner Festspiele, трябваше да контролират изпълнението на проекта. В статия за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, публикувана този уикенд, директорът на фестивала Томас Одеренд изрази разочарование както от писмото, което получи от властите на Берлин, заявяващо, че разрешението не може да бъде дадено, както и от критиките, пред които е изправен проектът. "Ако DAU няма премиера в Берлин, работата скоро ще бъде показана някъде по света", пише той.
 
Иля Кржановски и неговият екип са продуцирали 13 игрални филма от повече от 700 часа заснети кадри в продължение на три години. Филмите са резултат от експеримент, който започва през 2009 г., когато 400 души, описани като обикновени улични чистачи, сервитьорки, семейства, известни художници и носители на Нобелова награда, пътуват назад във времето към Съветския съюз и живеят изолирани от модерния свят в продължение на две години в "Института" - тайното пространство на Кржановски в украинския град Харков.
 
Тяхното 30-годишно пътуване пресича три десетилетия на съветската история и завършва през 1968 г. - или 2011 г., в реално време. Проектът се подкрепя от фондацията Phenomen Trust, основана в Лондон, от руския бизнесмен Сергей Адониев.
 
Иля Кржановски
Иля Кржановски
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!