НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-новата стая на Яйои Кусама – Infinity, предизвика сензация в Лондон (02.10.2018)
Японската художничка Яйои Кусама представи най-новата си Instagram-приятелска стая Infinity в галерия "Виктория Миро" на Wharf Road, Лондон (изложбата се казва The Moving Moment When I Went to the Universe, 3 октомври-21 декември).

Галерията, която очаква хиляди посетители, въведе в системата си временен билет (80 000 зрители посетиха последното представяне на Кусама там през 2016 г.); четирима души наведнъж ще могат да преживеят огромната огледална стая, пълна с фенери и точки за около минута (My Heart Dancing Into the Universe, 2018). От понеделник сутринта (1 октомври) всички билети за октомври вече бяха продадени.

Изложбата включва и картини от текущата серия „Моята вечна душа“ на художничката, изобразяващи форми, приличащи на очи, лица и биологични клетки. Три скулптури - бронзови тикви, боядисани в червено, жълто и зелено, също са част от експозицията. Тиквата – характерен мотив на Кусама – се появява заради "щедрата си безпристрастност", пише тя през 2011 г. "Това и солидното й духовно равновесие".

Изложбата съвпада с излизането на филм за живота на художничката във Великобритания, озаглавен Kusama-Infinity (от 5 октомври), който показва кариерата на Kусама от времето й в Ню Йорк от края на 50-те до началото на 70-те години и завръщането й в Япония през 1973 г. (през 1977 г. тя влиза доброволно в психиатрична болница в Токио където живее). Миналия октомври Яйои Кусама откри своя собствен музей в района на Шинджуку в Токио.

Освен изложбата в Лондон пътниците, пътуващи по новата линия на градския транспорт - Елизабет, ще могат да видят първата постоянна инсталация на Кусама в Обединеното кралство, озаглавена Infinite Accumulation.

"Преди много време реших, че всичко, което мога да направя, е да изразя моите мисли чрез моето изкуство и че ще продължа да го правя, докато не умра, дори никой да не вижда моята работа. Днес никога не забравям, че моите произведения на изкуството са докоснали милиони хора по целия свят. " казва японската художничка.

стая Infinity
стая Infinity
част от изложбата
част от изложбата
част от изложбата
част от изложбата
част от изложбата
част от изложбата
част от изложбата
част от изложбата
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!