НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Моделът на Гюстав Курбе за „Произходът на света“ е разкрит (02.10.2018)
Разбираемо трудно e да се идентифицира моделa на най-известната гола картина на Гюстав Курбе - L’Origine du monde (Произходът на света), тъй като картината изобразява само отрязаното тяло на жена, фокусирано върху нейните гениталии. Последните изследвания на френския литературен учен Клод Шоп, описани подробно в книга, която ще бъде издадена от "Фебус" в Париж на 4 октомври, определят модела почти със сигурност като балетната оперна танцьорка Констанс Кьони, която би трябвало да бъде на 34 и пенсионирана по времето, когато е нарисувана творбата.

За модел на картината по-рано е смятана любовницата на Курбе - Джоана Хифернан, но изобразеното тъмно окосмение не отговаря на червения цвят на косата на Хифернан. Кьони, междувременно е описвана от съвременниците си, като жена, която има „красиви черни вежди“. Балерината също така била любовница на османския дипломат Халил Шериф Паша (Халил Бей), който поръчал картината. Халил бил прочут колекционер на изкуство от турско-албанско семейство. Поръчвал редица картини в страните, които посещавал, включително „Алжирски жени“ от Дьолакроа и „Турска баня“ от Жан Огюст Доминик Енгър.

Клод Шоп открил връзката с балерината, преглеждайки копия на писмата на Дюма. В един конкретен абзац се чете: „Човек не може просто да нарисува най-деликатното и най-дълбокото интервю на госпожица Кьонио от Операта“. След консултация с оригинала на писмото, става ясно, че всъщност думата „интервю“ е била „интериор“, но била сбъркана при преписването. „По принцип правя открития, ако съм работил дълги години – споделя Шоп. – Тук стана веднага, почти е нечестно.“

Когато „Произходът на света“ е създадена, Кьони вече била пенсионирана балерина и се състезавала за вниманието на Халил Паша заедно с популярната за времето си куртизанка Мари-Ан Детурбе. Детурбе, позната още и като Жан де Турбе, имала литературен салон и известно влияние в културните среди. По-късно, тя се превърнала в графинята на Луан, а някои допускат, че именно тя е позирала на Курбе.

Ръководителят на отдел "Принтове" на националната библиотека на Франция, Силви Аубенас заяви - „доказателствата ме карат да вярвам с 99% сигурност, че моделът на Курбе е Констанс Кьони“. Друг убедителен факт, твърди тя, е, че балерината  включва в завещанието си картина на Курбе с камелии, на която има разцъфтял червен цвят в центъра – символна куртизанската култура, която Аубенас смята, че може да е подарък от Халил Шериф Паша. По-късно Констанс Кьони се превръща в уважаван филантроп, поради което Аубенас вярва, че асоциацията й с картината е загубена с течение на времето.

.
.
.
.
.
.
Констанс Кьони
Констанс Кьони
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!