НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Китайският художник и звезда от Netflix - Цай Гоцян с голяма изложба в Уфици (16.10.2018)
Очаквайте фойерверки. Или може би не този път, тъй като китайският художник Цай Гоцян, известен със своите амбициозни фойерверки, има самостоятелна изложба в галерия Уфици във Флоренция следващия месец, озаглавена "Флора Комедия": Цай Гоцян в Уфици, 20 ноември-17 февруари 2019 г.), в която ще бъдат включени около 60 каучукови картини, както и скици, направени с тамян.

Художникът печели световно признание за едно от най-смелите му произведения, Sky Ladder (2015), което включва 500-метрови фойерверки, които се издигат в небето под формата на стълба. Работата е обект на документален филм на Netflix от 2016 г., изследващ напредъка на художника в подготовката за инсталиране на произведението близо до родния му град Цюаньчжоу.

Работите в изложбата в Уфици са вдъхновени от времето, прекарано в италианския музей през изминалата година, и в катедра " Графика и рисунки", както и посещения в близките градини Боболи, проектирани през XVI в. за семейство Медичи. Художникът работи и с ботанически експерти, с които заедно отглеждат цветни сортове от периода на Ренесанса, за да ги използват в изложбата.

"Исках да изчистя нещата този път и да се съсредоточа предимно върху рисуването на цветя", казва Цай в изявление. "Фокусирането върху една тема ми донесе още повече въпроси: какво друго може да се направи с живописта? Как може да създадем добри картини чрез цветя? Как може да рисуваме освободено и с естествена лекота, като караме картините да стават по-смели и по-смели? "

Изложбата е част от голямо турне, което художникът прави в западни музеи, което нарича "Пътуване на индивида през западната история на изкуството". Турнето започва през 2017 г. в Москва с експозиция в Пушкинския държавен музей за изящни изкуства, вдъхновена от Октомврийската революция, последвана от „Духът на живописта“ в музея Прадо в Мадрид, вдъхновена от работата на Ел Греко. Следващата спирка на пътуването е археологическият музей на Неапол през следващата година.

Изложбата е съвместно курирана от директора на галерия Уфици - Ейк Шмид и Лаура Донати, куратор на катедра "Графика и рисунки". Тя е частично финансирана от текстилния милиардер Сила Чоу; магнатът Ченг Киу; и Шанхайската международна асоциация за култура.

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!