НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ЕПОХАТА НА ФЛОРЕНТИНСКИЯ РЕНЕСАНС Е В СТАРАТА ПИНАКОТЕКА (23.10.2018)

 Първата презентация в наскоро обновеното изложбено пространство в Старата пинакотека, Мюнхен,  е посветена на художниците от Флоренция от XV век. Със своите 120 шедьоври изложбата (до 27 януари, 2019 г.) представя художествени примери от  родното място на Ренесанса.

Изчерпателната  селекция от изящни  олтарни картини, направени за църквите и палатите на тосканския търговски център, пренася посетителите обратно към времето на Медичите и проследява развитието на живописта в съвременната епоха - от самото начало с работата на Джото до творенията на Леонардо да Винчи.

Благодарение на мащабен международен обмен в изложбата са привлечени за участие творби  от големите музейни колекции на Флоренция, Лондон, Ню Йорк, Вашингтон, Виена и Берлин –  заедно с произведения от самата пинакотека,  са представени  най-изтъкнатите флорентински художници, включително Фра Анжелико , Филипо Липи, Антонио Полайооло, Андреа дел Верокио, Доменико Гирландайо, Сандро Ботичели, Филипино Липи, Леонардо да Винчи, Лоренцо ди Креди и Фра Бартоломео.

 

Фокусът на презентацията е върху света на идеите и методите на работа на художниците. С новото си самочувствие те се отправят към дълбините на реалния свят в търсене на законите на хармонията и красотата, правят рисунки от природата и проучват произведения на изкуството от времето  на античността. Творците амбициозно са изучавали методите за рисуване, формите и техниките на  работа и като резултат постигат разнообразни артистични форми на изразяване, които никога дотогава не са били достигнати не само в светските изобразителни сюжети и портрети, но и в творби, предназначени за частни и църковни пространства. Изложбата разглежда специфичните предизвикателства, пред които са били изправени художниците в период, характерен с голямо строителство и съзидателна активност на зараждащата се буржоазна класа.

 

Шедьоврите от флорентинската живопис, които Лудвиг I Баварски е успял да придобие през първите няколко десетилетия на ХІХ век, определят фокусните точки на изложбата. Тези произведения неотдавна бяха обект на голям изследователски проект за международно значимата колекция от флорентинска живопис от 14-ти до 16-ти век в Старата пинакотека, която включваше задълбочени исторически и научни анализи, както и обхватни реставрационни работи. Въз основа на това, най-новите открития от технологичното изследване на картините са показани и реставрационните проекти като част от дидактическата документална презентация. Така изложбата дава подробно описание на методите на работа на флорентинските художници и обяснява тясната връзка между техническите и стилистичните начини на пластически решения.

 

Всъщност  почти всички картини, които Старата пинакотека съхранява от времето на Флоренция  - от Късното средновековие до Високия Ренесанс- ще бъдат изложени, включително и много, които са били скрити в депата. Така  качествата и мащаба на този период може да бъдат усетени пълноценно  в рамките на исторически контекст. Куратор на изложбата е д-р Андреас Шумахер, а научни сътрудници: д-р Анет Кранц и д-р Нино Нанобашвили.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!