НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нов музей разкрива размирната история на следвоенното изкуство в Румъния (23.10.2018)
Нов частен музей в Букурещ разкрива историята на румънското изкуство при комунистическия режим на Николае Чаушеску и след революцията от 1989 г. Музеят Muzeul de Arta Recenta (MARe) се откри на 9 октомври в квартал Primaverii, някога запазен само за горните етажи на комунистическата партия. Пететажната сграда от 1 200 кв. м. е проектирана от ливанския архитект Юсеф Тохме като "призрачен силует" на мястото на оригиналната вила, където е живеела Ана Паукер, румънският външен министър, описан от списание "Тайм" 1948 г. като "най-могъщата жива жена ". Съвсем наблизо се намира бившето имение на самия Чаушеску, което се открива като музеи за посетители през 2016 година.

Колекцията MARе от около 550 творби бе събрана през последните седем години от родения в Ливан фармацевтичен предприемач Роджър Акури, след консултация с румънския историк на изкуството Ервин Кеслер, директора на музея и галеристите от Букурещ - Сузана Василеску и Дан Попеску. Акури, който е съосновател на KA Collection of Libanese Art в Бейрут през 2011 г., финансира строителния проект, разходите остават неразкрити. Тъмната архитектура, напомняща лабиринт разказва травматичната следвоенна история на Румъния и "сложната" еволюция на нейното изкуство след 1965 г. Колекцията на музея започва от момента, когато румънската комунистическа партия неочаквано се отказва от доктрината за съветския социалистически реализъм в полза на стилистичното разнообразие, въпреки че истинската свобода на изразяване остава ограничена.

Колекцията с над 120 произведения, озаглавена "Стилистично разнообразие", набляга на художниците, работещи извън държавните структури, като се започне от сатиричните колажи на самоукия, бездомен Йоан Барладеану и духовните картини на нео-православната група Пролог. Художничката Гета Братеску, която работи повече от шест десетилетия в Букурещ и преди смъртта си получава международно признание, обаче отсъства. Кеслер казва, че Братеску не е представена в колекцията поради историческата си принадлежност към комунистическия режим; тя е била член на официалния Съюз на изящните художници и е изложена в румънския павилион на Биеналето на Венеция през 1960 г. (57 години преди соловото й участие миналата година).

Живописта доминира в музея, дори сред по-младото поколение художници в колекцията, като Николае Комаску и Дюмиру Горзо от анархичната група Ростопаска, Виктория Ман и Мирча Сучиу. Религията е другата застъпена тема, като една от двете временни изложби "Небето на ада" (до 28 ноември) е посветена на различното отношение на артистите към вярата по време и след комунизма. Другата временна изложба е на канадския фотограф Джеф Уол (до 28 януари 2019 г.). MARe има за цел да организира три изложби на международни художници годишно - Мартин Крейд и Томас Руф ще последват през 2019 година.

Кеслър описва музея като коректив на "мистификацията", причинена от западните институции, които искат да увеличат своите притежания на модерно и съвременно изкуство от Източна Европа, които "радикално благоприятстват румънските художници, копиращи западните идиоми ...". Той заявява, че MARе предлага гледната точка на вътрешния човек за до голяма степен "регресивна" култура и че играе "пионерска" роля в румънския музеен пейзаж, тъй като държавните институции пренебрегват следвоенното изкуство. MARe няма публично финансиране и "не желае да го има", добавя Кеслер, за да поддържа независима кураторска програма. Неговата "амбициозна" цел е да привлече около 100 000 посетители през първата година, казва той, особено "младите хора, които искат да знаят за своите корени".

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!