НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Джеф Кунс с ретроспективна изложба в исторически музей в Оксфорд (30.10.2018)
 Джеф Кунс, един от най-известните съвременни художници в света, ще проведе самостоятелна изложба следващата година в най-стария обществен музей в света, Ашмолеан в Оксфорд. Изложбата ще включва 17 творби, като повече от половината ще бъдат показани в Обединеното кралство за първи път.

„Това е поетична, миниатюрна ретроспектива, концентрирана върху скорошната му работа", казва ко-кураторът на изложбата Норман Розентал, бивш секретар в Кралската академия на изкуствата в Лондон.

Изложбата, озаглавена "Джеф Кунс в Ашмолеан" (7 февруари-9 юни 2019 г.), ще се разпростре от "One Ball Total Equilibrium Tank" (Spalding Dr. J 241 Series, 1985 г.) до неговите скорошни серии Gazing Ball, които започва през 2012 г. Ще има седем творби от последната серия, където лъскава синкава дрънкулка – “The Gazing Ball” - е прикрепена към различни реплики на известни исторически произведения на изкуството, като „Диана и Актаон“ на Тициан например. Изложбата ще включва и Balloon Venus (Магента) (2008-12), базиран на 30 000-годишната скулптура на Венера от Вилендорф, както и „Седналата балерина“ (2010-15), оформена като порцеланова фигура на украинския художник Оксана Жникруп.

„Ашмолеан“ е необичайно място за изложба на Джеф Коунс във Великобритания, тъй като не е известна със съвременната си художествена програма. Единствената съпоставима изложба през последните години е изложбата на Анди Уорхол от 2016 г., също курирана от Розентал. Директорът на музея Кса Стюргис казва, че изложбата е начин за музея да се ангажира с по-младата публика в града, особено с голямата му студентска популация.

Въпреки че Кунс е имал големи ретроспективи в Ню Йорк и Париж през 2014 и 2015 г., той не е имал такава в Обединеното кралство. Последната значима британска изложба на Кунс се състоя в галерията "Newport Street Gallery" собственост на приятеля му  Деймиън Хърст в Лондон през 2016 г. Изложбата, включваща повече от 30 творби, също обхваща голяма част от кариерата на Кунс и е изтеглена от колекцията на Хърст. Но Стругис заявява, че "фокусът на изложбата в Ашмолеан е насочен повече върху произведенията на Кунс, които отговарят на исторически произведения".

Като дом на някои от първите класически гръцки скулптури, които са докарани в Обединеното кралство, Ашмолеан е перфектното място за творбите на Кунс, препращащи към шедьоври от историческия канон на западното изкуство, казва Стюрги. "Джеф обмисля културната ДНК," добавя той. "Не можех да измисля по-добро място, където да се случи диалог за изкуството днес и какво може да бъде то", казва Кунс в изявление.

Изложбата ще включва творби от студиото на Кунс, както и заеми от The Broad в Лос Анджелис, фондация "Пикасо" и други частни колекции. Музеят няма определен бюджет за изложби на съвременно изкуство, а разходите и финансирането на експозицията все още предстои да бъдат обявени.

Gazing ball series
Gazing ball series
Gazing ball series
Gazing ball series
Gazing ball series
Gazing ball series
One Ball Total Equilibrium Tank
One Ball Total Equilibrium Tank
Balloon Venus
Balloon Venus
Седналата балерина
Седналата балерина
Седналата балерина
Седналата балерина
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!