НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художникът като търпелив модел (14.06.2010)
Може ли художникът да захвърли четката и боите и да се превърне в търпелив модел на свой колега? На този въпрос отговаря Софийската градска художествена галерия с новата си изложба „Художници рисуват художници”, която се открива на 29 юни. В нея са показани портрети на живописци, графици, скулптори, живели у нас от края на 19ти век до началото на 21ви век. От експозицията става ясно, че портретът е сред най-популярните жанрове у нас.

От изложбата стават ясни и личните предпочитания на всеки художник към своите колеги. Авторът е избрал за модел този, от чието изкуство се възхищава. Васил Бараков е направил портрет на Давид Перец, Андрей Даниел – на Емил Попов и Ангел Станев, Илия Петров – на Вера Иванова, а Вихрони Попнеделев – на своя приятел и колега Греди Асса.

Греди изобщо не разбра, че го рисувам - разказа Вихрони Попнеделев. – Той седеше в хола, а аз му готвех в кухнята и го рисувах едновременно. Отвреме навреме притичвах да го погледна още веднъж”.

В експозицията са включени още портрети на изкуствоведи и критици. Бившият шеф на НХГ Борис Данаилов е изобразен с четири ръце, а Филип Зидаров – като половин човек, половин рицар.

В композицията на Ангел Василев „Обсъждане на картина” са включени портрети на Владимир Димитров-Майстора и други наши известни художници.

Преди година СГХГ показа автопортретът в нашето изкуство.


Художници рисуват художници, СГХГ
29 Юни 2010 - 26 Септември 2010
Откриване: 29 юни, вторник, 18.00ч.

Андрей Даниел,
Андрей Даниел, "Емил и Ангел"
Асен Василев,
Асен Василев, "Обсъждане на картина"
Васил Бараков,
Васил Бараков, "Портерт на Давид Перец"
Илия Петров,
Илия Петров, "Портрет на Вера Иванова"
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!