НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пътят на Нико Пиросмани: от аурата на Тбилиси до стените на музеите (30.10.2018)
Работата на Нико Пирошманашвили (1862-1918), грузински самоук художник от бедно селско семейство, който по-късно става широко известен като Пиросмани и вдъхновява руските авангардни художници, е толкова люборитна, че музеят "Албертина" във Виена открива специална изложба (до 29 януари, 2019 г.). В биографията на Пиросмани има много бели петна, със сигурност е известно, че е рано е останал сирак и е изкарвал прехраната си чрез писане на табели, украсяващи питейните заведения на стария Тбилиси.

Руските футуристи първи откриват Пиросмани: поетът Иля Зденевич и неговият брат, художникът Кирил Зданевич, и техният приятел, също художник Михаил Лан Данту. Тримата започват да купуват негови работи и привличат вниманието на Михаил Ларион и Наталия Гончарова. Те, на свой ред, през 1913 г. включват няколко произведения на Пиросмани, донесени от Зденевич в Москва, на известната изложба "Мишени".

По времето на смъртта му от глад и болести през 1918 г. (гробът му все още не е известен), Пиросмани все още е сравнително малко известен художник извън кръга на преданите си почитатели, но с течение на времето работата му става символ на националната култура на Грузия. Днес творбите на Пиросмани се прoдават на търгове за много големи суми. Например, през 2015 г. картината "Планина Арсенал през нощта" бе продадена от Christie's за $ 1.5 млн., А през 2016 г. в "Елен пиещ вода" на търг на Sotheby - за £ 629 000. Бившият грузински премиер Биджина Иванишвили закупи и двете платна ,

Кураторът на изложбата и художествен ръководител на Фондация "Винсент ван Гог" в Арл Бис Кюридж се запознава с творбите на Пиросмани през 1988 г. в Тбилиси, посещавайки Държавния музей на изкуството на Грузия. "Пиросмани не е бил авангарден", казва Кюриж. - Работил е по поръчка за собствениците на таверни. Но това са огромни произведения, нарисувани много бързо и в лаконичен стил, характерен за примитивен художник. "

Виенската изложба се организира от фондация "Винсент ван Гог" в Арл, а по-голямата част от творбите са от Държавния музей на изкуството на Грузия.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!