НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В какво се превръщат компютърните игри? (30.10.2018)
След историческото придобиване на играта Pac-Man през 2012 г. като част от колекцията на музея за модерно изкуство МоМА в Ню Йорк, светът на компютърните игри и отношението към него от страна музеите се промени радикално. Появата на игри за мобилни устройства отвори пътя към различни техники за манипулиране на социалните мрежи и подобряване на търговския компонент. Именно за това музеят Витория и Албърт посвети специална изложба на създаването на компютърни игри, извън големите играчи на пазара.

Големи компании като Ubisoft и Electronic Arts харчат до 100 милиона долара, за създаване на нови игри, но отдавна са изоставили новаторските идеи и само насърчават играчите да харчат пари за различни дребни покупки. По този начин въвеждането в някои от игрите на виртуални обекти с различна стойност и предназначение, които могат да бъдат закупени за пари принуди различни страни да затегнат законодателството си в областта на игралния бизнес

Популярността на видеоигрите обаче се увеличава. Днес 2,2 милиарда души по целия свят играят видео игри. Кураторът на изложбата в музея на Виктория и Албърт, Мери Фоулстън, се фокусира върху игри, създадени от средата на 2000-те. Целта й е да покаже времето, когато „влиянието на независимите разработчици се е увеличило драматично на фона на големите промени в големите студия благодарение на най-новите технологии“.

Първата част на изложбата е посветена на подготвителната работа зад играта с показването на проектната документация и концептуалния дизайн. Следващият раздел е посветен на социалния и политическия потенциал на игралната индустрия, като например авангардните разработчици Molleindustria. Друг раздел показва компютърнте игри като платформа за сътрудничество между създателя и потребителя, както се случва в Minecraft. В края са представени експериментите на разработчиците, които проучват възможностите за алтернативни изображения, интерфейси и контекст. Игри като Line Wobbler на Робърт Баумгартен или портативнара Arcade Backpack ГАме Lab са доказателство, че играта може да излезе далеч от традиционния модел на компютъра.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!