НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Нова база данни с жени художнички „изтрити“ от историята (06.11.2018)
В опит да покажат степента, в която жените художници са извадени от историята на изкуството, изследователи от университета в Индиана - Блумингтън си партнират с фондация във Флоренция „Advancing Women Artists“, за да работят върху една монументална нова база данни – „A Space of One’s Own“, която събира пренебрегвани жени художници от 15-ти до 19-ти век.

Проектът не е предназначен само за публичен ресурс, но и като инструмент за  музеите, колекциите им и тяхното куриране. „Когато започнете да питате музеите какви произведения на жени имат е изненадващо колко малко от тях имат тази информация на достъпно място“ споделя директорът на „Advancing Women Artists“ - Линда Фалконе.

Стартирала миналата година базата данни е достигнала до повече от 2 000 институции досега и понастоящем има записани 643 художнички, включително такива недостатъчно познати имена като френската портретна художничка Сезарин Хенриет Флор Дейвин-Мирваул (1773-1844) и монахинята художник от 18ти век Сор Хуана Беатрис де ла Фуенте. Целта е проектът да стане най-изчерпателният източник на информация за произведения на изкуството дело на жени“. Той е насрочен да бъде достъпен за широката публика следващата година.

„A Space of One’s Own“ е кръстена на есе на Вирджиния Улф от 1929 г. „A Room of One’s Own“ - смятано за фундаментален текст във феминистката мисъл - е идеята на основателя на фондацията „Advancing Women Artists“, Джейн Форчън, която почина през септември на 76-годишна възраст. Фондацията бе създадена, за да отбележи постиженията на италианските художнички.

Тазгодишното списание Frieze Masters е посветено на творбите дело на жени в историята на изкуството, от художнички и писателки до кураторки и историци, както и техните безбройни борби и постижения - включително директори на водещи музеи, които номинират важни творби от колекциите им, както и творби на художничката Мери Касат, пионер на бразилските модернистки, и почит към жените основателки на Кралската академия Ангелика Кауфман и Мери Мозер.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!