НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тейт Ливърпул показва творби на Кийт Харинг (13.11.2018)
 Тейт Ливърпул ще бъде домакин на първата голяма изложба в Обединеното кралство следващата година на американския артист Кийт Харинг (14 юни - 10 ноември 2019 г.), чиито карикатурни образи, като пълзящи бебета и летящи чинии, са емблематични за американското модерно изкуство.

Изложбата ще включва и произведение на заем от художника Kaws, „Неозаглавено“(1983), което показва влиянието на медиите, според куратора на изложбата Тамар Хеммес. Творбата изобразява огромна гъсеница с компютър за глава и отразява залеза на MTV и новата ера на видеоклипове. Иконографията [на тебеширните му рисунки] също се разпространява чрез метрото в Ню Йорк.

Друга значима заета творба идва от галерия „Laurent Strouk“, Париж. „Неозаглавено“ (1983), е нарисувано брезентово парче показано на изложба, проведена през 1983 г. в галерия „Robert Fraser“ в Лондон. Хеммес споделя, че той би създал произведение от нулата, а това произведение е било създадено във Великобритания в лондонската галерия.

Съкураторът Дарън Пих заяви на пресконференция, проведена в нощен клуб в Лондон, че работата на Харинг е „повсеместна в популярното въображение", като добави, че се стреми да покаже по-нюансираната и сложна страна на художника. Друго знаково произведение е потапящата инсталация „черна светлина“ от 1982 г., включваща серия от флуоресцентни произведения под UV светлина с хип-хоп съпровод.

Активистката позиция на Харинг ще бъде разгледана, с творби изучаващи епидемията от СПИН през 80-те години на миналия век, ядреното разоръжаване, апартейда и кризата с кокаин, която погълна Ню Йорк (неговото произведение стенопис „Crack is wack“ е едно от най-известните му публични произведения на изкуството показано в Harlem River Drive през 1986 г.). „Ще разгледаме социалния и политически ангажимент на Харинг като по-широка част от оценката на работата му“, казва Хелън Лег, директорката на Тейт Ливърпул. Харинг умира в началото на 1990 г. от усложнения, свързани със СПИН.

Изложбата ще мине през Бозар, Център за изящни изкуства Брюксел (5 декември 2019-19 април 2020 г.) и музей Фолкванг в Есен (22 май-6 септември 2020 г.).

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!