НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Шегаджии заравят "откраднат Пикасо" в Румъния (20.11.2018)
Звучи прекалено хубаво, за да е истина: картина на Пикасо, открадната в един от най-известните художествени обири в света, е намерена под дърво в заснежена румънска гора. И в понеделник се оказа, че е наистина е прекалено хубаво, за да е истина, част от сложен и внимателно измислен пърформанс на радикална белгийска театрална компания.

Картината от 1971г. - Tete d'Arlequin на Пикасо (Глава на арлекин) е открадната от галерия Kunsthal в Ротердам преди шест години в един от най-забележителните обири през последните години. Това е една от седемте картини, заедно с творби на Моне, Гоген, Матис и Лусиан Фройд, които изчезват от музея с учудваща скорост и лекота през нощта.

Двама румънци, Раду Догару и Еуген Дари, са осъдени на затвор в Букурещ през 2013 г., след като признаха своята роля в кражбите. Охраната - каза тогава инициатора на кражбата - "практически не съществуваше" и проникнахме "само с отвертка". Двамата успяват да пренесат картините в Румъния в калъфки за възглавници, преди да се опитат неуспешно да ги продадат. Майката на Догару, Олга първоначално каза, че е изгорила картините, за да помогне на сина си, но след това промени историята си. Експерти от холандския музей обаче казаха, че са открили пепел в кухненската печка, която съдържа останките от три маслени картини и части от рамки от 19 век.

Холандската писателка Мира Фетику написа роман за обира и именно тя заедно с журналиста Франк Вестерман „откриват картината на Пикасо“ в гора в Румъния, миналата седмица, след като й изпращат анонимно писмо с указания къде е скрито платното. Двамата го намират увито в пластмаса, под камък в подножието на едно дърво. Картината е връчена на холандското посолство в Букурещ и предстоше да бъде разгледана от експерти, но в неделя Фетику получава имейл, който обяснява, че всичко е измама.

Извършителите са Барт Бейли и Ив Деграйс, основатели на базираната в Антверпен театрална група BERLIN. В изявление на своя уебсайт те казват, че акцията е част от представление, наречено True Copy, за живота на плодотворния холандски фалшификатор Геерт Ян Янсен. Те казват, че "това не е пи ар“, а съществена част от театралното представление, което миналата седмица се състоя в Антверпен.

"Идеята е да се обърне внимание на редица възпалени точки в изкуството. BERLIN неизменно свързва специални лични истории - като тази на Геерт Ян Янсен - с универсални теми, като реалноста често се простира отвъд измислицата".

Групата заравя фалшивата картина на 31 октомври и изпраща шест анонимни писма, три до румънски адреси и три седмици по-късно на холандски адреси като резервен план.

"След това решихме, че холандските контакти ще уведомят румънските или нидерландските власти. Г-жа Фетику и г-н Вестерман обаче се качват на самолета до Румъния и резултатът е известен. Бяхме изненадани от скоростта, с която откритието достигна до пресата, дори преди да е потвърдена автентичността на произведението.

Целта беше да покажем как Пикасо може да бъде върнат обратно в колекцията, от която е откраднат през 2012 г. "Никога не сме предполагали, че това ще бъде лесно, но искахме да разберем в кой момент от процеса нещата ще се провалят, с кого и защо. Работата е един от сюжетите на представлението, което като цяло се фокусира върху стойността на истината. Какво е реално и какво не е? "

Фетику каза, че се чувства "ядосана и тъжна". Вестърман успява да запази чувството си за хумор и пише на страницата си във Facebook, че той и Фетику "са се озовали в пиеса на Йожен Йонеску".

Събитията в Букурещ са най-новото в дългата поредица от лудории и измами в света на изкуството, но никой не е по-добър от Banksy, който наскоро организира една от най-дръзките си каскади. Той успя да скрие машина за рязане на документи в една от картините си, която бе продадена на търг в "Сотбис", като го активира мигове след като чукът удари.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!