НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
МИКЕЛАНДЖЕЛО Е РАЗПОЗНАТ В ОЩЕ ДВЕ ТВОРБИ (20.11.2018)

През 2015 г. британски учени от университета в Кеймбридж обявиха, че най-вероятно са открили единствените две запазени до днес бронзови скулптури на Микеланджело. Скулптурите изобразяват двама голи мъже, млад и възрастен, възседнали диви пантери. Досега те се приписваха на друг автор. Наскоро обаче възникна хипотеза, според която исторически  данни водят към заключенията, че това са творби на гения от епохата на Ренесанса. Откритието е направено от група експерти от Великобритания, САЩ и Европа под ръководството на специалисти на музея "Фицуилям" към Кембриджкия университет.

През есента на 2014 г. професорът от Кембридж Пол Йоанидис открива сходството на фигурите на ездачите на пантери с фрагмент от рисунка на един от учениците на Микеланджело. Рисунката била копие на наброска на неговия учител, която не е достигнала до нас. Фрагментът, изобразяващ мъж на пантера, е нарисуван с мощни, отривисти линии. Според експертите, именно по този начин Микеланджело е правил подготвителните си скици към скулптурите, които след това осъществил в материал.

 

Наскоро учените от музея съобщиха, че фигурите на мъже, яздещи пантери, са създадени от Микеланджело и са от периода след като прави статуята на Давид и преди да започне работа по стенописите на Сикстинската капела. Специалистите по творчеството на великия италианец откриват безспорни сходства между стила на бронзовите статуи и работите на Микеланджело от периода 1500-1510 година.

За пръв път скулптурите на мъже, яздещи пантери, се споменават през XIX век, когато влизат в колекцията на Адолф Ротшилд, представител на неаполитанския клон на прочутата династия европейски банкери. По онова време ги приписват на Микеланджело. По-късно обаче учени решават, че тази оценка е необоснована, тъй като за нея не съществуват документални доказателства. За авторството на творбите биват сочени различни художници.

 

Сега изследователи от музея "Фицуилям" в университета в Кеймбридж доказват, че авторът на две скулптури, известни като "Бронзовете на Ротшилд", е Микеланджело. Съобщението е направено във вестник „Гардиан”, на 15 ноември. Авторството на художника и скулптора на Ренесанса е доказано чрез сравнение на детайли с детайлите ат други произведения на майстора.

 

Според професор по клинична анатомия Петър Абрахамс, анатомичната точност, присъща на Микеланджело е очевдна в "бронзовете" и не се среща в нито един друг скулптор.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!