НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Скици от Междузвездни войни на търг в Лондон (27.11.2018)
Непоказвани досега скици, най-ранните въплъщения на най-известните герои от "Междузвездни войни", могат да донесат над 250 000 долара на търг. Те се намират в личните тетрадки със скици на емблематичния научно-фантастичен франчайз, принадлежащи на британския дизайнер на костюми Джон Моло, носител на Оскар. 

На Моло е възложено „създаването на вселената на „Междузвездни войни“", а концепциите му по-късно са увековечени като някои от най-известните герои в историята на киното. Невероятните скици с молив от концептуалния художник показват моментално разпознаваемите фигури на Дарт Вейдър, Хан Соло, принцеса Лея и Оби-Уан Кеноби.

Очаква се скиците, датирани от 1975 до 1979 г., да достигнат астрономическа цена, когато попаднат под ударите на чукчето през декември. Една от книжките с проекти за оригиналния филм от 1977 г. е оценена между 100 000 и 150 000 паунда, докато друга от "The Empire Strikes Back" може да бъде продадна между £ 80,000 и 120,000 паунда.

Въпреки че повечето от героите като стормтрупърите са лесно разпознаваеми, някои от скиците имат забележителни различия с култовите персонажи от екрана. Дарт Вейдър може да се види спортно облечен с големи подложки за рамене, докато лицето на Чубака изглежда прилича на това на E-Wok.

Скицниците са останали в семейството на Моло след смъртта му през октомври миналата година и това е първият път, когато  са показани пред обществеността. Синът му Том Моло заявява: „Тази колекция е много личен поглед в творческия процес на баща ми. Както демонстрират тези прекрасни скици, той бе човек с безгранично въображение, но  никога не забравящ практическата страна на дизайна на костюмите - че актьорите трябва да могат да се движат, да дишат и да говорят.

Можем да го видим да се бори с тези проблеми в дизайна си и, разбира се, да произвежда чудесни решения, които дадоха живот на героите и ги накараха да бъдат разпознавани и обичани по целия свят. Баща ми веднъж каза с типично недооценяване: Мисля, че като цяло свърших добра работа.“ Историята със сигурност го е доказала, смята синът му.

Свръх-редките тефтери, които съдържат изобилие от рисунки, бележки и дизайни, ще бъдат продадени на аукциона в Бонам в Лондон на 11 декември.

Катрин Шофийлд, шеф на отдела за сувенири от филми, казва: „Джон Моло създава костюми, които издигат героите до култов кинематографичен статус, и този изключително важен архив на бележките и скиците му показва колко блестящо дизайнерът обединява фантазията и практичността. Тези скици са уникална част от историята на киното - в моя опит нищо подобно не е виждано на търг преди това и ще има огромна привлекателност за колекционерите.“

Джон Моло е избран от режисьора Джордж Лукас, за да създаде костюми за "Междузвездни войни", след като преди това работи върху „The Charge of the Light Brigade“. По това време той не е запознат с научнофантастичния жанр и смята филма за "нещо като космически уестърн", добавяйки, че "един от героите е кошче за боклук" /отнасящ се за R2-D2.

Лукас призовава Моло да избягва стереотипния вид от по-ранните филмови продукции и вместо това да фокусира дизайните си върху основната концепция за "светлина срещу тъмнина". Лукас също моли Моло да убеди сър Алекс Гинес да играе ролята на Оби-Уан Кеноби. Моло казва по-късно: "За Дарт Вейдър трябваше да отида в три отдела: църковният отдел за роба, модерния отдел за костюм за мотоциклетист и военният отдел за немска каска и газова маска (от Втората световна война). Събрахме всичко и сглобихме Дарт Вейдър."

Тетрадките също и персонален дневник на Моло съдържат страници с костюми, бележки за продукцията и бележки за срещите с Лукас. Те съдържат и скици от известния от 1975 г.  филм „Бари Линдън“ на Стенли Кубрик. Единият бележник съдържа секции, показващи работи за "Alien" на Ридли Скот и "Zulu Dawn" на Дъглас Хикокс.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!