НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба ще изследва влиянието на ван Гог върху творчеството на Дейвид Хокни (27.11.2018)
Невероятно е, че картина на Дейвид Хокни вече е продадена за по-голяма сума на търг, от която и да е картина на Ван Гог. Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)” (1972) бе закупен за 90 000 000 долара в Кристис на 15 ноември, което направи Хокни най-скъпия жив художник. Докато най-скъпата творба на Ван Гог е „Портрет на доктор Гаше (1890)“, която бе продадена за 83 млн. долара през 1990 г. Все пак, трябва да отбележим, че ако портретът на холандския майстор е предложен на търг сега, със сигурност ще достигне много по-голяма сума.

В крак с тенденциите на пазара музеят Ван Гог обяви своята изложба "Хокни - ван Гог" няколко дни преди портретът с басейна  да мине под чукчето. С подзаглавие The Joy of Nature“/ „Радостта от природата“, амстердамскaтa изложба ще се проведе от 1 март до 26 май 2019 г., и ще отрази влиянието на холандския майстор върху най-известния жив художник на Великобритания.

Със 120 творби изложбата ще изследва очарованието на художниците от природата, използването на силни, ярки цветове и техните експерименти с перспективата. Ван Гог работи под силното слънце на Прованса, докато Хокни през последните години живее в по-умерената светлина на Йоркшир Уолдс в Североизточна Англия.

Дейвид Хокни особено се възхищава на устремеността на холандеца: "Той е бил обсебен от живописта, и от нищо друго“, казва той. „Гоген ходи в публичния дом, но Ван Гог не е бил заинтересован. Рисуването е животът му; той трябва да го прави. Колко време му е оставало за нещо друго освен за сън?“

Хокни казва още „Светът е пъстър. Природата е страхотна. Ван Гог боготвори природата. Може да е бил нещастен, но това не се вижда в творбите му. Винаги има неща, които ще се опитат да те сломят. Но  трябва да се радваме, че виждаме света.

Хокни-Ван Гог: The Joy of Nature, музеят Ван Гог, Амстердам, 1 март-26 май 2019 г.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!