НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба в Париж представя най-голямата частна колекция от 19 век (11.12.2018)
 Музеят Лувър и Държавният музей в Санкт Петербург обединяват сили за изключителна изложба, базирана на колекцията, създадена от Маркиз Кампана, между 1830-те и 1850-те. За пръв път от разпръсването на колекцията през 1861 г. е показан цялостен преглед на най-голямата частна колекция от 19 век. С над 12 000 археологически обекта, картини, скулптури и предмети на изкуството, включващи древни и модерни артефакти, тя е богата, разнообразна колекция от най-високо качество.

Изложбата представя над 500 произведения, включително такива шедьоври като „Саркофаг на съпрузите“ - знаменит антропоморфен саркофаг от края на VI в. пр. Хр., изработен от теракота и „Битката в Сан Романо“ на Паоло Учело.

Експозицията представя романтичната фигура на Джан Пиетро Кампана, неговата страст към колекционирането и историята как събира тази необикновена колекция на разкопки, пазари за антики, чрез мрежа от колекционери между Рим, Неапол и Флоренция и връзки с научни институции. Целта на Маркиз Кампана била да представи културното наследство на Италия, древно и модерно; като така, колекцията е основополагащ момент в утвърждаването на италианската култура по времето на Ренесанса - появата на италианската нация през 19 век.

След съдебен процес, в който Кампана е осъден за присвояване през 1857 г., колекцията е иззета и продадена от папската държава. Усещането, предизвикано от последвалото й разпръскване из цяла Европа, е доказателство за значението на колекцията в италианското и европейското културно съзнание. Значителна част от колекцията "Кампана" е закупена през 1861 г. от цар Александър II, обогатила колекциите на Държавния музей Ермитаж. Останалата част от колекцията - над 10 000 творби - е закупена от Наполеон III и е споделена между Музея на Лувъра и различни регионални музеи. С течение на времето колекцията се оказа източник на вдъхновение за европейските художници и занаятчии, особено работещите в злато и сребро.

Жан-Лук Мартинес, президент и директор на Лувъра, уточнява: "Изложбата ще се проведе и в Санкт Петербург това лято, след като преди това бъде показана в Рим. Лувърът и Ермитажът откриват с тази изложба редица важни партньорства. Бих искал да отбележа и щедростта на музея Ермитаж в творбите, които предоставя за тази и бъдещата изложба "Леонард де Винчи" в Лувъра през есента на 2019 г., както и за друга партньорска експозиция в Узбекистан, "Цивилизации и култури на пъта на коприната ", която ще бъде представена в Лувъра от октомври 2021 г. до януари 2022 г., след това в Ермитажа".

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!