НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ай Вейвей с нова серия Зодиак (18.12.2018)
 Ай Вейвей показва серията портрети Зодиак (2018) LEGO в новото пространство на Джефри Дийч в Лос Анджелис (до 5 януари 2019 г.). Тези цветни произведения са направени изцяло от малки LEGO части и демонстрират продължителния интерес на твореца към концепцията за зодиакалния животински аспект. Последният набор от творби се основава и на успеха на международно признатите серии на скулптори от бронз и злато „Circle of Animals/Zodiac Heads: Bronze and Gold sculpture series“.  Зодиак (2018) LEGO портретите представят дванадесетте традиционни китайски зодиакални глави на животни на преден план с избрани фотографски сцени от серията „Study of Perspective“ (1995 - досега), като фон.

Серията Зодиак LEGO ще бъде представена и като част от самостоятелната изложба на Ай Вейвей: Unbroken в музея  Gardiner“ в Торонто, Канада (от 28 февруари до 2 юни 2019 г.).

Ай Вейвей започва да мисли за още една версия на зодиакалните животни малко след създаването на скулптурите от 2012 г., той работи върху няколко възможни дизайна. Серията Зодиак (2018) LEGO продължава по темата за зодиакалните глави (2010) и представя смела, ярка и игрива интерпретация на зодиака, като използва хиляди LEGO тухлички - съвременен материал, който удължава живота на тези древни животински мотиви. Серията Зодиак (2018) продължава тенденцията на Ай Вейвей към натрупването на материали, творчески метод, който художникът използва за много от най-известните си творби. Начинът му на натрупване и събиране се свързва с неговия непрекъснат интерес към начина, по който индивидуалностите се свързват към обществото. Използването на  тухличките LEGO от Ай Вейвей е характерен пример за неговата художествена практика и трансформирането на тези елементи, преобразявайки естеството на средата.

Зодиак(2018) LEGO серия е нов проект, който се свързва със серията от скулптури „Circle of Animals/Zodiac Heads: Bronze and Gold (2010) sculpture series“. „Circle of Animals / Zodiac Heads" се утвърди като едно от най-популярните публични произведения на изкуството в историята на съвременното изкуство, изложено в над 44 международни събития, като броят продъжава да расте от официалното стартиране на сериите в Ню Йорк през 2011 година. Скулптурите „Zodiac Heads (2010)“  са видени от милиони хора по целия свят и стават едно от най-гледаните произведения на изкуството на всички времена

Проектирани през 18-ти век от двама европейски йезуити, които служат в двора на династията Цин [1644-1911] и император Кианлонг, дванадесетте оригинални глави на зодиакалните животни първоначално украсяват фонтан и функционират като часовник в великолепните европейски градини на Юанминг Юан. През 1860 г. старият летен дворец бил претърсен от френски и британски войници, а главите били откраднати. Като реинтерпретират тези предмети като съвременни произведения на изкуството, проектите  Зодиак (2018) и „Circle of Animals/Zodiac Heads (2010)“ на Аа Вейвей насочват вниманието върху изследването на "фалшивото" и "копието" в отношение към оригинала , а използването на LEGO представлява още едно повторение на този важен исторически разказ.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!