НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музей в Баден-Баден ще покаже нашумяло произведение на Банкси (15.01.2019)
През февруари частен музей в Баден-Баден ще покаже „Любовта в кошчето за боклук“ на Бaнкси - картината, която се „самоунищожи“ пред удивената публика веднага след продажбата си в Сотбис в Лондон.

Наполовина разрязаната картина на момиче с балон ще бъде изложена в музея на Фридер Бурда през целия месец - от 5 февруари до 3 март.

“Очакваме голям интерес, особено от младите хора и феновете на Банкси”, каза директорът на музея Хенинг Шапер. - Но ние не искаме да се поддадем на изкушението да издигнем произведението на пиедестал. И самият му създател вероятно няма да го иска. Ние следваме неговия подход, който е да максимизираме демократизацията на изкуството, и обсъждаме как да направим работата достъпна за възможно най-широка аудитория.

В същото време в музея ще се проведе симпозиум посветен на стратегии, „които подкопават пазара на изкуството и в същото време му дават нов тласък“, се казва в изявление на музея.

Баденският музей отбелязва, че много институции от различни страни са се борили за правото да станат първата платформа, където ще бъде показана творбата (наричана в прессъобщението „нов знаков образ на световната култура”), но концепцията за експонирането й, предложена от музея на Фридер Бурда, спечелила симпатиите на собственика на произведението. Допълнителен аргумент в негова полза е изложбата за уличното изкуство, проведена през 2014 г. в Баден-Баден. Основан през 2004 г. от издателя Фридер Бурда, музеят е специализиран в модернизма и съвременното изкуство.

Шегата на Банкси на търга през октомври беше сред най-известните новини от света на изкуството миналата година. Картината, която беше последната партида на търга, започна да се самоунищожава веднага след като удари чукчето, но спря в средата. Банкси нарече получилото се „Любов в кошчето“. Нейният купувач, колекционер от Европа, който отказа да разкрие името си, купи картината на цената, която беше достигната по време на търга, като каза, че сега тя е станала собственик на "собствено парче от историята на изкуството".

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!