НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ултра футурист взе наградата за млад автор (16.06.2010)
Антон Терзиев, авангардист и поет, грабна наградата БАЗА за млад автор във визуалните изкуства. 33 годишният авангардист и поет получава 6 месеца в Ню Йорк, където трябва да създава нови произведения.
След завръщането си той трябва да покаже своите произведения на изложба в галерията на Института за съвременно изкуство (ИСИ) в София.
7 артисти останаха на финала на състезанието за БАЗА – сред тях бяха и нашумелите напоследък Викенти Комитски и Стефания Батоева. Изложба на номенираните е подредена в Софийската градска художествена галерия от 15 юни до 18 юли 2010.
Антон Терзиев е роден през 1977 в София. Завършил е керамика в НХА. Член и инциатор на групата Ултрафутуро, известна с крайните си акции и пърформанси, много от които включват самонаранвявания и оставят кървави следи.
Антон Терзиев пише стихове и проза, лауреат е на наградата на в. „Труд” Златен Ланец.
Наградата БАЗА съществува като част от международна мрежа от награди в различни страни в Централна и Източна Европа (YVAA), основана през 1990 г. и менажирана от International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк. България се включва през 2008 по идея на главният куртатор на СГХГ Мария Василева. Управлението на конкурса се води от Института за съвременно изкуство – София. Наградата представлява стипендия за шестседмичен престой в Ню Йорк и самостоятелна изложба в галерията на ИСИ – София. Първият носител на отличието за 2008 г. е Рада Букова. Като резултат от тази награда и своята стипендия Рада реализира експозицията „STILL LIFE ...останалото е мъгла и вятър”.
През 2009 БАЗА е спечелена от Самуил Стоянов, който наскоро се завърна от резиденцията си в Ню Йорк.
Миналата година в Галерия Васка Емануилова пък показа експозиция носителката на наградата ОНО, съответна на БАЗА в Словения - Луиза Марган,.

На снимката – Антон Терзиев, "Лице - Детектор на Лъжата", пърформанс


 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!