НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Отпечатъкът на Леонардо да Винчи e открит на рисунка в Кралската колекция (29.01.2019)
Отпечатък на Леонардо да Винчи е открит на една от творбите му във Великобритания. Отпечатъкът е от левия му палец (художникът е левичар), и е открит върху медицинска рисунка. Алан Доннитор, бившият реставратор на колекцията, установи, че червеникаво-кафявото мастило на отпечатъка е същото като на рисунката, така че Леонардо вероятно е „вдигнал листа с омастилени пръсти“. На обратната страна също има зацапана следа от левия му показалец.

Листът с отпечатъка е озаглавен „Сърдечно-съдовата система и основните органи на жената“ (около 1509-10). Въпреки че и на други рисунки на Леонардо са открити пръстови отпечатъци, Доннитор описва този на медицинския лист като „най-убедителен кандидат за автентичен отпечатък на Леонардо“ сред 550-те творби от ренесансовия гении в колекцията на кралицата.

Медицинската рисунка трябва да бъде показана в Националния музей, Кардиф (1 февруари - 6 май) и след това в галерията на кралицата в Бъкингамския дворец (24 май - 13 октомври). Повече подробности за откритието ще бъдат включени в новата книга на Доннитор, „Леонардо да Винчи: По-близък поглед“, която ще бъде публикувана в петък (1 февруари).

Изданието на книгата съвпада с поредица от изложби на Леонардо, които показват по 12 различни рисунки от Кралската колекция, едновременно на 12 различни места (Белфаст, Бирмингам, Бристол, Кардиф, Дерби, Глазгоу, Лийдс, Ливърпул, Манчестър, Шефилд, Саутхемптън и Съндърланд), общо 144 творби. Изложба от всички рисунки на Леонардо накрая ще бъде събрана в галерията на кралицата в Лондон, а по-малка версия ще бъде показана в галерията на кралицата в Единбург (22 ноември - 15 март 2020 г.).

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!