НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Фондация Бейлер показва Пабло Пикасо от синия и розовия му периоди (05.02.2019)
Новата изложба, най-амбициозната, някога организирана от Фондацията Бейлер, Базел е посветена на картините и скулптурите на младия Пабло Пикасо от така наречените син и розов периоди, между 1901 и 1906 г. За първи път в Европа /до 5 май, 2019г./, шедьоврите от тези критични години, повечето от които са крайъгълен камък по пътя на Пикасо към славата като най-известния художник на двадесети век, са представени заедно, в концентрация и качество, които са несравними. Картините на Пикасо от този период са едни от най-добрите и емоционално примамливи примери за модерна живопис и са сред най-ценните и търсени творби в цялата история на изкуството. Малко вероятно е те да бъдат видени отново в такава селекция на едно място.

На възраст само от двадесет години създаващият се гений Пикасо (1881–1973) започва да търси нови теми и форми на изразяване, които незабавно усъвършенства до перфекционизъм. Една художествена революция следва друга в бърза последователност от променящи се стилове и визуални светове. Фокусът на изложбата е върху синия и розовия период, а оттук и върху шестте години от живота на младия Пикасо, етап който може да се смята за централен в цялото му творчество, проправяйки пътя за епохалното появяване на кубизма. Тук изложбата се слива с постоянната колекция на фондация Бейлер, чиято най-ранна картина от Пикасо е проучване за Demoiselles d'Avignon.

В хронологично структурираната изложба ранната живописна кариера на Пикасо е изследвана чрез примери за неговото отношение към човешките субекти. Пътувайки напред и назад между Париж и Барселона, той изобразява човешката фигура в поредица от различни подходи. Във фазата, доминирана от синия цвят, от 1901 г. той наблюдава материалните лишения и психологическото страдание на хората в периферията на обществото, преди да се насочи през 1905 г., когато се установил в Париж  към темите от розовия период, придавайки достойнството на изкуството на надеждите и копнежите на цирковите изпълнители: жонгльори, акробати и клоуни.

Болезнените и магически произведения от синия и розов период, рисувани в Испания и Франция, имат универсална привлекателност и валидност. Екзистенциални теми - живот, любов, сексуалност, съдба и смърт - намират въплъщение в деликатната красота на младите женски и мъжки фигури, в изобразяването на деца и на възрастни хора, белязани от живота, чиито емоции включват щастие и радост, а също самота и меланхолия.

Цялостната изложба включва около седемдесет и пет картини и скулптури, които рядко се заемат от известни музеи в Европа, САЩ, Канада, Русия, Китай и Япония.

По отношение на организационните усилия и разходи, това е най-висококачественият изложбен проект в историята на фондация Бейлер. Години подготовка бяха посветени на презентацията, която със сигурност ще бъде една от културните акценти на Европа през 2019 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!