НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пушкинският музей ще покаже 200 рисунки от колекцията си в Париж (05.02.2019)
 От 2 февруари до 12 май Фонд Кустодиа (Fondation Custodia),Париж ще бъде домакин на изложбата „Музеят Пушкин - пет века рисунка“. Това е първата голяма ретроспективна изложба на колекцията от графики на Пушкинския музей за изящни изкуства.

Музеят Пушкин ще покаже повече от 200 рисунки от представители на европейски и руски училища от XV-XX век. Зрителите ще видят произведения на Дюрер, Веронезе, Рубенс, Тиеполо, Фридрих, Кандински, Пикасо, Матис, Модилиани, Шагал, Малевич, Реноар, Дега, Тулуз-Лотрек, Ван Гог и други известни художници. 

Графичната колекция на Музея на Пушкин е втората по големина и най-голяма част от музейната колекция. Тя включва повече от 350 000 гравюри на различни училища и епохи, както и около 27 000 рисунки на европейски и руски художници от 15-21 век. Основаването на фонда се формира от колекцията на кабинета за гравиране на Музея Румянцев, а след това редовно се попълва с подаръци, придобивания, програми от други музеи и държавни институции. 

Първите стъпки за за популяризиране на колекцията по света бяха направени още през 2016 година. Части от нея са показани на 25-ия салон на рисунките в Париж. Музеят представи 29 творби, които позволяват на френския зрител да получи първото си впечатление за най-голямата руска колекция от графики. Тази година институцията официално ще стане член на френския салон за рисунки - 28 март ще бъде денят на музея Пушкин на панаира.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!