НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Микеланджело вече е достъпен за всеки (12.02.2019)

 Собственост върху произведенията на изкуството - идея, която отдавна вълнува умовете на финансистите. Опитите да се обединят много малки инвеститори за съвместна инвестиция в шедьоври са правени повече от веднъж. Наскоро темата отново стана актуална. Американската компания Millenium Fine Art пусна на фондовата борса Nasdaq 7,5 милиона акции от придобитата от нея картина, описана като произведение на Микеланджело. Цената на всяка акция е $ 10.

Компанията обяви, че е купила „Пиета“ за 75 милиона долара от потомък на семейство Медичи. Президентът на компанията Даниел Маккини казва, че картината е оценена от Ника Гътман Рипи от нюйоркската компания Art Analysis & Research. Тя, също е проучвала „Спасител на света“ на Леонардо да Винчи, преди продажбата му в Кристис.

Маккини оглавил компанията не толкова отдавна. Всичко започнало с това, че китайската строителна компания Yulong Eco-Materials (Yeco) на 17 октомври придобива така наречения "Sapphire of the Millennium" за 50 милиона долара. Този камък с тегло от 12,3 кг се счита за най-големия сапфир в света. След приключване на сделката, Маккини купува в акции 91,2% от китайската фирма. Той незабавно продава строителния бизнес на Yeco и всичките му активи в Китай и премества централата в Ню Йорк, за да се концентрира върху инвестирането в произведения на изкуството.

Повечето схеми за притежание на акции са свързани със съвременното изкуство, но новият играч е решил да постъпи по различен начин. Ние се интересуваме само от стари майстори и импресионисти”, казва Маккини. Компанията се стреми да закупи колкото се може повече произведения. Сега експертите й, според изявление написано през декември, пътуват по целия свят, за да инспектират няколко други шедьоври за възможно придобиване. Сред тях са произведения на Леонардо да Винчи, Микеланджело, Рубенс, Рафаел и ван Гог.

„Докато акционните пазари, петролните и други продукти през цялото време ту вдигат или намаляват стойността си като на влакче в увеселителен парк, изкуството непрекъснато става все по-скъпо”, отбелязва Маккини. Компанията, заявява той, планира да печели от активите си „чрез разработване на игри, брандинг и продажба на лицензи за производство на сувенири и други стоки“. Той също така планира да организира световно турне на  най-големия сапфир и „Пиета”, за да създаде допълнителен източник на доходи под формата на „royalty” / авторски права и продажби на билети.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!